Doorzoek volledige site
04 februari 2021

Nieuw administratief centrum van Jaspers-Eyers en BAEB vormt landmark voor Etterbeek

Illustratie | Jaspers-Eyers Architects
Illustratie | Jaspers-Eyers Architects
Illustratie | Jaspers-Eyers Architects
Illustratie | Jaspers-Eyers Architects
Illustratie | Jaspers-Eyers Architects
Illustratie | Jaspers-Eyers Architects

In Etterbeek opende vorig jaar het nieuwe Administatief Centrum haar deuren. Het gemeentebestuur had met het nieuwe centrum een duidelijk doel voor ogen: het moest toegankelijk en warm zijn, een echte ‘thuis’ voor de gemeenschap. Jaspers-Eyers Architects en BAEB hebben de handen in elkaar geslagen voor een ontwerp dat verschillende diensten samenbrengt. De gemeentediensten, de lokale politie en het OCMW zitten voortaan samen in één gebouw, maar behouden toch hun eigenheid. Dat is onder andere te danken aan het feit dat elke dienst zijn eigen ingang heeft. De kenmerkende gevel met wit beton en parelmoerachtige lamellen maakt van het nieuwe administratieve centrum een landmark in de omgeving. Het gebouw is zopas verkozen tot Beste Internationale Architectuurproject in de categorie overheidsgebouwen op de International Property Awards in Londen.

Architect Stefaan Van Acker (Jaspers-Eyers Architects): “Toegankelijkheid was de rode draad doorheen het hele ontwerpproces. De grote inkomhal op het gelijkvloers, bijvoorbeeld, is zo ontworpen dat de barrière tussen burger en administratie wordt doorbroken.” Dat principe wordt doorgetrokken in de keuze voor sobere materialen in het interieur, zoals hout, grijs beton en donker metaal.

Jean-Michel Jaspers, CEO van Jaspers-Eyers Architects: “Het doel was een stimulerende omgeving te creëren, een plaats die inspirerend is voor zowel de burger als het administratieve personeel en de politici die er werken. De materiaalkeuze en de indeling van de ruimtes spelen daarin een doorslaggevende rol.”
 

Een uitzonderlijke ligging

Het nieuwe administratieve centrum ligt in het Jachthof in Etterbeek en verbindt het park met de Kazernelaan. Het is een landmark in de omgeving en een baken voor de nieuwe woonwijk. Toch is het door zijn organische vorm op een heel natuurlijke manier geïntegreerd in de omgeving. Doordat het gebouw een beetje achteruit op de site is geplaatst, ontstaat vooraan een stukje publieke ruimte dat aan de buurt wordt teruggegeven.
 

Passiefgebouw

Het energieverbruik in het gebouw is tot een minimum beperkt. Meer nog: het nieuwe stadhuis is een passiefgebouw. John Eyers, CEO van Jaspers-Eyers Architects: “Een van de doelstellingen was een efficiënt en duurzaam gebouw te creëren dat technologisch aan de top staat en aan de strengste milieueisen voldoet. Door tal van studies en ingrepen zijn we in dat opzet geslaagd.” Onder andere de oriëntatie van het gebouw en het doordachte gebruik van zonnewering in de gevel spelen in dat verhaal een doorslaggevende rol. 
 

Sober en futuristisch

De combinatie van wit beton en parelmoerachtige lamellen geven het gebouw een tijdloze, ietwat futuristische uitstraling. Dat effect wordt nog versterkt door het glinsterende glas in de gevel. Extra bijzonder is dat de gevel energie opwekt naargelang van de stand van de zon.