Doorzoek volledige site
11 februari 2021

Painting with Light steekt warm hart onder de riem met muzikale lichtinstallatie Beats of Leuven

Illustratie | Painting with Light / Jo Segers
Illustratie | Painting with Light / Jo Segers
Illustratie | Painting with Light / Jo Segers

Painting with Light, de Belgische specialist in visual design en lichttechnologie, realiseerde een adembenemende lichtinstallatie in Leuven voor het populaire Studio Brussel (StuBru) radiostation. Dit ter ondersteuning van hun uitzendingen tijdens De Warmste Week, Music for Life.

De editie 2020 van De Warmste Week was deze keer iets subtieler door de beperkingen van de coronamaatregelen. Studio Brussel zond vanop 20 ‘warme’ plaatsen in Leuven de favoriete liedjes van vele luisteraars rechtstreeks de ether in. Het lichtkunstwerk van Painting with Light vormde hierbij een visueel ankerpunt dat de actie versterkte. Blauwe en gouden geluidsgolven lichtten op telkens een StuBru-luisteraar belde met een verzoek tot het spelen van een lied ter ere van een speciaal persoon die hen het afgelopen jaar had geholpen of geïnspireerd.

Als onderdeel van drie lichtkunstwerken in Leuven, bouwde Painting with Light de lichtinstallatie op het Ladeuzeplein, net voor het imposante bibliotheekgebouw van de Leuvense Katholieke Universiteit.  De installatie moest vooral energie en plezier uitstralen om in harmonie met de muziekzender een boodschap van hoop te verspreiden gedurende deze harde en donkere tijden.  Dit op een subtiele manier maar toch aantrekkelijk genoeg om op te vallen zonder grote massa’s te mobiliseren.

De grote uitdaging voor het Painting with Light-team bestond uit het ontwerpen van het controlesysteem binnen een periode van net geen drie weken. Beats of Leuven werd gebouwd met een meterlange Chauvet ledstrip, bestaande uit 50 leds geplaatst onder een hoek van 125º. Deze werd gekozen omwille van de kleurkwaliteit en stabiliteit. De ÉPIX Strip IPs werden bevestigd in een hoekopstelling op een metalen stelling – eveneens ontworpen door Painting with Light – die werd recht gezet in de straat tegenover de bibliotheek. Hierdoor werd de optische illusie gecreëerd dat het kunstwerk verder verwijderd was. Painting with Light stond bovendien in voor het op maat ontwerpen van de video-inhoud die op de armaturen werd afgespeeld.

Dit resulteerde in een elegante en vloeiende beweging door een dubbel golfpatroon in tinten van blauw en goud. Dit ‘vlameffect’ refereert naar het logo van de Warmste Week en werd elke twee tot drie minuten herhaald. Zo werd de indruk gewekt dat de lichtinstallatie reageerde op elke luisteraar die inbelde met een verzoeknummer.

Projecten zoals Beats of Leuven tonen aan hoe licht kan bijdragen tot hoop en eenheid, en mensen dichter bij elkaar brengt in deze isolerende tijden van lockdowns en strenge maatregelen. Gedurende de kerstperiode heeft Painting with Light de tien lichtinstallaties ontworpen en geïnstalleerd voor de tweede editie van WinterGloed in Brugge.

GERELATEERDE DOSSIERS