Doorzoek volledige site
11 februari 2021

Bomen bouwen in Zwijndrecht met Rockpanel Woods

Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel

In Zwijndrecht (Nederland) is appartementencomplex Haut opgeleverd. Met een wildboeket aan kleuren en afmetingen, is er met Rockpanel Woods een gevelbeeld gecreëerd van strak gestileerde bomen in een boeiend bos.

Het appartementencomplex telt 19 levensloopbestendige 3- en 4-kamer koopappartementen met balkon of tuin, verdeeld over 4 bouwlagen. Het nieuwe ontwerp van het appartementencomplex sluit naadloos aan bij het bestaande karakter van de omgeving. Architect Nico de Bruijn van AKM-Reales vertelt: ”We ontdekten dat het terrein oorspronkelijk was opgenomen in de hoofdgroenstructuur. We hebben besloten bomen terug te bouwen. De gevel is vormgegeven als een diversiteit aan abstracte boomvormen die tegen de achtergrond van een donker bos staan.”

 

Duurzaam gevelmateriaal

De strak gestileerde bomen zijn tot leven gebracht met Rockpanel Woods gevelpanelen. De Bruijn: “Oorspronkelijk wilden we in dit natuurlijke ontwerp een echte houten gevel. Maar met het oog op de toekomst konden we dit gewoonweg niet aan onszelf verkopen. Met Rockpanel Woods hebben we een alternatief in handen dat de gevel vergelijkbare warme en natuurlijke uitstraling geeft als hout, met het voordeel van een brandveilige gevel die nauwelijks onderhoud vraagt.” Door een transparante coating zijn de platen praktisch zelfreinigend. Bovendien verbetert de coating de UV-bestendigheid, waardoor de gevel er decennialang uit blijft zien alsof deze net is opgeleverd.

 

Gesloten buitenblad

Op het casco van beton en kalkzandsteen is eerst een laag ROCKWOOL isolatie aangebracht, vertelt Wieger Jan Luchtenburg. Hij is teamleider bij Verdouw Bouwproducten. “Tegen de isolatie is een houten onderconstructie geplaatst waartegen stroken zwarte Rockpanel platen genageld zijn. Hierop is de Rockpanel Woods vervolgens bevestigd met nagels, met een ruimte van ongeveer een centimeter tussen elke rij, waardoor de illusie van een open voeg ontstaat.”

GERELATEERDE DOSSIERS