Doorzoek volledige site
12 februari 2021 | LIESBETH VERHULST

Palindroomdag 12-02-2021: ook architecten en bouwbedrijven kiezen voor palindroom

LEVEL studio - TRAKK (Namen) Illustratie | Melting Prod Studio
ono architectuur - Stadhuis Diksmuide Illustratie | Callebaut Architecten - foto/photo Stijn Bollaert
WOW architectuur (voorheen Architecten Delobelle) - Warandetoren (Middelkerke) Illustratie | WOW architectuur
bOb - Renovatie van het Koning Boudewijnstadion (Brussel) Illustratie | Omnicol
Xinnix - Manhattan Center (Brussel) Illustratie | Jaspers-Eyers Architects
WAW architects - Soclale woonwijk Otterbeek (Mechelen) Illustratie | WAW architects
ROTOR DC - Usquare.brussels Illustratie | Rotor DC
MADAM architectuur - Woning (Dilbeek) Illustratie | Jasper Léonard
UAU collectiv - Eigen kantoor (Hasselt) Illustratie | Philippe van Gelooven
Studio mxmxm - Zitbank 51°30’48.6” N 0°05’17.9” W (Londen) Illustratie | Studio mxmxm - Jason Slabbynck

Vandaag is het 12-02-2021, of ook wel palindroomdag. Deze datum leest namelijk van achter naar voor hetzelfde als van voor naar achter, een palindroom dus. Als Redactiebureau Palindroom - initiatiefnemer van architectura.be - konden we dit niet onopgemerkt laten passeren. Om deze bijzondere palindroomdag extra in de verf te zetten, gingen wij zoek naar architectenbureaus met een palindroomnaam en een interessant project.

What’s in a name? De naam van ons redactiebureau is niet alleen een verwijzing naar onze zaakvoerder (Rik) Neven. Hij toont aan dat we door de zaken vanuit verschillende richtingen te bekijken, door op zoek te gaan naar minder voor de hand liggende invalshoeken en door op creatieve wijze gebruik te maken van onze taal de leuze 'verdraaid goed in communicatie' allesbehalve een holle slogan is.


UAU collectiv

De naam van het Hasseltse bureau ‘UAU’collectiv, uitgesproken als ‘WOW’ heeft een Romaanse oorsprong en is een uitroep van verbazing, een wereld van verwondering. ‘UAU’ is een palindroom dat kracht uitstraalt, effectief binnen twee aanhalingstekens als nodige kwinkslag. Het wijst op de power en passie die verschillende disciplines samenbrengen in één collectief.

Recent realiseerde UAU collectiv haar eigen inspirerende kantooromgeving in Hasselt. Met een bijzondere voorliefde voor de modernistische stijl viel het oog op de drie volumes in beton ter hoogte van de Kunstlaan. Ze werden aangepast naar hedendaagse normen, met respect voor het modernistische karakter. (lees meer)
 

Rotor

Ook Rotor is een palindroom, in de eerste plaats gekozen omdat de naam goed bekt. Dit Brusselse bureau werd begin 2020 aangesteld door de MSI om een aanpak te ontwikkelen voor het hergebruik van materialen bij het Usquare-project. Usquare.brussels omvat de reconversie van de volledig ommuurde site van de voormalige rijkswachtschool. De site wordt aan de 4 zijden opengesteld en zal naast aangename openbare ruimten plaats bieden aan onder meer gezinswoningen, buurtvoorzieningen, universitaire faciliteiten en studentenwoningen. Onze zusterwebsite circubuild.be publiceerde hier zopas een artikel over.
 

bOb

Ook de alombekende bOb van Reeth draagt een palindroomnaam. Recent kwam de voormalige Vlaams Bouwmeester nog uitgebreid aan het woord op architectura.be in een artikel over de verlijming van baksteen, de verwerkingswijze waarmee hij in 1994 pionierde bij de renovatie van het Koning Boudewijnstadion in Brussel.
 

Xinnix

Ook bij bouwbedrijven sluipt er al eens een palindroom in de bedrijfsnaam, zoals bij Xinnix, de specialist in deursystemen voor binnendeuren. Een recent paradepaardje van Xinnix Door Systems is de bijdrage aan het Manhattan Center in Brussel, de iconische wolkenkrabber in Brussel die door ICON Real Estate naar een ontwerp van Jaspers-Eyers Architects i.s.m. CONIX RDBM Architects helemaal wordt gerevitaliseerd. Xinnix Door Systems leverde ruim 2,5 kilometer aan plinten voor het complex, meer bepaalde de XP50 plint, bestaande uit een basisstuk en een cover wat zorgt voor een minimalistische afwerking. In tegenstelling tot standaardplinten zijn deze volledig geïntegreerd in de muur, waardoor ze perfect opgaan in het interieur. (lees meer)


WAW architects

Er zijn nog variaties op het klinkende ‘wow’ in de architectuurwereld. WAW architects tekende onlangs het ontwerp voor 54 duurzame sociale woongelegenheden in de Mechelse tuinwijk Otterbeek. Dankzij een vergelijkbare schaal in volume en densiteit rekening houdende met behoud van voldoende open ruimten, het creëren van omgevingsgroen en de realisatie van doorzichten en pleintjes integreert het nieuwbouwproject zich naadloos in de naoorlogse sociale woonwijk. (lees meer)


Studio MXMXM

Jason Slabbynck was zich niet bewust van het palindroom in de naam van zijn studio. De naam is gekozen als verwijzing naar de ruimtelijkheid van architectuur (mxmxm = m³), het werken op verschillende schalen (mxmxm = macro meso micro) en multidisciplinariteit.

Vorig jaar was Studio mxmxm een van de zes gelukkigen die een city bench mocht ontwerpen voor het prestigieuze Cheapside in het kader van het London Festival of Architecture. Het Brugse architectenbureau creëerde een op coördinaten geïnspireerde zitbank met de toepasselijke naam "51°30’48.6” N 0°05’17.9” W"verwijzend naar zijn locatie naast The Bank of London en voor de Royal  Exchange. Lees meer op onze zustersite intsite.be.


ono architectuur

Het Antwerpse bureau ono architectuur laat de verklaring achter haar naam liever over aan de verbeelding, maar ook ‘ono’ is een palindroom. In het stadhuis van Diksmuide toonde ontwerpend architect ono architectuur samen met Callebaut Architecten dat historische restauratie en een modern ontwerp toch hand in hand kunnen gaan. Vandaag opent het stadhuis zich meer dan ooit voor het publiek. (lees meer)


LEVEL studio

Ook aan de andere kant van de taalgrens denken architecten al eens in palindromen. In samenwerking met verschillende andere architectenbureaus leverde LEVEL studio het ontwerp voor de renovatie en herbestemming van een sporthal in Namen, die voortaan fungeert als de hoofdzetel van TRAKK, een artistieke en digitale hub. "Bij deze reconversie, die met het grootst mogelijke respect voor het verleden gebeurde, was onze architecturale interventie – zonder al te timide te zijn – maximaal afgestemd op de beoogde functie: creativiteit in al haar vormen. De ruimtes, volumes en verlichting kregen specifieke aandacht om de gebruikers een inspirerende en functionele werkomgeving te kunnen bieden, die sociale interactie en creatieve kruisbestuivingen stimuleert. Het principe van zenitaal licht in de voormalige sporthal is bewaard en zelfs nog versterkt om de natuurlijke lichtinval in het interieur te maximaliseren, vooral in de coworkingspace en de kantoren op het ondergrondse niveau. Het gebruik van specifieke technieken zoals een gebouwbeheersysteem en toegangscontrole maakt van de hoofdzetel van TRAKK een intelligent gebouw."


WOW architectuur

De klinkende uitdrukking 'WOW' is duidelijk in trek. WOW architectuur - voorheen Architecten Delobelle - is het bureau achter de Warandetoren in MiddelkerkeMiddenin natuurgebied de Warandeduinen stond een grote voor het publiek ontoegankelijke, en aan het natuurgebied vreemde watertoren die ontegensprekelijk als een landmark voor Middelkerke fungeerde. Deze werd vervangen door een publieke uitkijktoren: een toeristisch attractieve ‘landmark’. (lees meer)
 

MADAM architectuur

Nog palindroomarchitecten zijn Door Smits en Marit Meganck van MADAM architectuur. Het bureau verbouwde recent een woning in het Vlaams-Brabantse Dilbeek met een intrigerende mix van oud en nieuw, waar een hoofdrol is weggelegd voor de overvloedige inval van natuurlijk licht. (lees meer)