Doorzoek volledige site
12 februari 2021

Manhattan Center in Brussel afgewerkt met minimalistische plint

Illustratie | Jaspers-Eyers Architects
Illustratie | Jaspers-Eyers Architects
Illustratie | Jaspers-Eyers Architects
Illustratie | Jaspers-Eyers Architects
Illustratie | Jaspers-Eyers Architects
Illustratie | Jaspers-Eyers Architects
Illustratie | Jaspers-Eyers Architects

Het Manhattan Center in Brussel heeft onlangs een grondige make-over gekregen naar een ontwerp van Jaspers-Eyers Architects i.s.m. CONIX RDBM Architects. De iconische wolkenkrabber op de hoek van het Rogierplein is met zijn 102 meter hoogte een van de hoogste gebouwen van Brussel. Het kantoorgebouw met commerciële sokkel kreeg een volledig nieuwe gevel en het interieur werd gemoderniseerd. De geïntegreerde plinten XP50 van Xinnix Door Systems gaan met hun minimalistische look naadloos op in het interieur.  

Het Manhattan Center is gebouwd in 1972 als deel van ambitieuze Manhattenplan voor de Brusselse Noordwijk. Het verouderde kantorencomplex is door ICON Real Estate aangekocht en kreeg een grondige opfrisbeurt. De bestaande kantoortoren zijn gestript en opnieuw opgebouwd, de vloervelden zijn vergroot en er werden twee verdiepingen op het complex gebouwd. Extra troef is het panoramisch terras op de 27ste verdieping. Het hele project is ook energetisch geoptimaliseerd en voorzien van het BREEAM Excellent-label. In totaal gaat het om maar liefst 45.000 m2 kantoorruimte en 12.000 m2 commerciële ruimte. Reales staat in voor het ontwikkelingsmanagement. 


Geïntegreerde plinten

Xinnix Door Systems leverde ruim 2,5 kilometer aan geïntegreerde plinten voor dit renovatieproject. De XP50 plint, bestaande uit een basisstuk en een cover, zorgt voor een minimalistische afwerking. In tegenstelling tot standaardplinten zijn deze plinten volledig geïntegreerd in de muur, waardoor ze naadloos opgaan in het interieur. Dit gaat dan ook hand in hand met de volledige opfrissing van het Manhattan-gebouw.

De opbouw van de plinten is uitgevoerd in aluminium. De totale dikte bedraagt 13 mm, waardoor de plint heel gemakkelijk met een gipsplaat is af te werken. De plinten kunnen zowel in gipsplaatwanden als te bepleisteren wanden geplaatst worden. Met handige verbindingsstukjes kunnen lengtes verbonden worden met elkaar. Ook voor binnen-en buitenhoeken is er een oplossing beschikbaar.

Deze plinten zijn verkrijgbaar in brute aluminium, geanodiseerd F1, witte primer (RAL9016), zwarte primer (RAL9005) of een ander RAL-kleur op aanvraag. In het Manhattan Center koos de architect voor het merendeel van de plinten voor de RAL-kleur 9003. Daarnaast zijn deze plinten ook overschilderbaar, waardoor dus elke kleur mogelijk is. Een mogelijkheid is ook om enkel het basisstuk te installeren en vervolgens een HPL of steenplint te integreren en op die manier een zogenaamde ‘infinity floor’ te creëren.