Doorzoek volledige site
16 februari 2021

POLO Architects ontwerpt 'Center of Excellence' voor het Belgische hockey

Illustratie | POLO Architects
Illustratie | POLO Architects
Illustratie | POLO Architects

Met de bouw van een topsportcentrum op het Wilrijkse plein krijgen de Red Lions en Red Panthers waar ze recht op hebben; een ‘high performance’ trainingscentrum maar bovenal een thuis. POLO Architects en de Vlaamse hockeyliga (VHL) realiseren het ‘Center of Excellence’ met de steun van de stad Antwerpen en het Vlaams Gewest. MACOBO-STABO was het studiebureau stabiliteit, technieken, EPB en akoestiek in dit project.

Door de succesvolle passages van onze nationale hockeyploegen op internationale wedstrijden is het Belgische hockey in een stroomversnelling geraakt. De nood aan kwalitatieve infrastructuur is vandaag groter dan ooit tevoren.
 

“Tot nu toe hadden de Red Lions en Red Panthers geen thuisbasis. Het ‘Center of Excellence’ is een noodzakelijke stap in de verdere professionalisering van onze sport", aldus Christoph van Dessel – secretaris-generaal van de Vlaamse hockeyliga.


Thuis voor topsport

Stad Antwerpen investeert in Sportcampus het Wilrijkse plein. Naast voetbal wordt er vandaag ook rugby, korfbal en hockey gespeeld. Verschillende sportvelden werden aangelegd met als hart een nieuwe sporthal en een clubgebouw. Ingenesteld tussen deze gebouwen verrijst het trainingscentrum voor het Belgische nationale hockeyteam.

Het ontwerp refereert aan een sport vol traditie en saamhorigheid. Het is een plek die topsport (uit)ademt, een plek die de ambities van het team vormgeeft maar tegelijkertijd een geborgen thuis voor hockeyspelers. Het concept presenteert zich als een houten paviljoen. Zonder zich op te dringen nestelt het project zich in zijn omgeving. De nieuwbouw is eenvoudig en helder opgevat als een balkvormig volume met aansluitende zuidgeoriënteerde omheinde tuin. Het schijnbaar ingetogen paviljoen flirt met de relatie open – gesloten.
 

“Vergelijk het met een huis als geborgen plek voor zijn bewoners. Het wil zich afschermen van externe factoren en tegelijkertijd de relatie opzoeken met de omgeving. Net als in een bel-etage woning bevinden ondersteunende functies zich op het gelijkvloers, leefruimten op de verdieping. Interessante zichten ontstaan zonder in te boeten op privacy", aldus Martin Denayer – projectarchitect POLO Architects.


POLO Architects realiseert vandaag sporthallen in Brugge, Wuustwezel en Waasmunster, evenals topsportinternaten in Wilrijk en Hasselt. Met het ‘Center of Excellence’ Hockey verkennen de architecten de grens tussen sporten en verblijven; een omgeving waar toegewijde atleten studeren, trainen, plezier maken maar vooral gepassioneerd zijn om de sport; een nationaal symbool dat uitnodigt hun volledige potentieel te benutten.


Kweekvijver voor hockeytalent 

Het trainingscentrum zal bestaan uit drie bouwlagen en een ondergrondse verdieping. De kleedkamers bevinden zich in de kelderverdieping. Op het gelijkvloers wordt een fitness voorzien. Op de eerste verdieping zijn er meeting rooms, een ‘olympic room’ en administratieve lokalen. Op de tweede verdieping bevinden zich een rustruimte en een lounge met eetruimte en keuken. Het integreren van een patio creëert een intieme buitenruimte middenin de openheid van het sportcomplex.

Een bekleding met houten latten geeft ritmiek aan het eenvoudig programma. De materialisatie van de gevel wordt doorgetrokken in het hek rond de binnentuin.
 

Duurzaam project

De ambitie een duurzaam gebouw te ontwerpen heeft het project vanaf het schetsontwerp mee gestuurd. Het gebouw is compact. De opbouw in CLT draagt bij tot flexibiliteit en energie-efficiëntie. Doorgedreven isolatie en luchtdichtheid worden toegepast. Er wordt geïnvesteerd in duurzame technieken en zonnepanelen.

Naar verwachting wordt het gebouw in mei 2021 opgeleverd.

GERELATEERDE DOSSIERS