Doorzoek volledige site
16 februari 2021 | FILIP VAN DER ELST

Een huis op een huis: duplex-appartement in Brussel

Illustratie | © Sourbron Fotografie
Illustratie | © Sourbron Fotografie
Illustratie | © Sourbron Fotografie
Illustratie | © Sourbron Fotografie
Illustratie | © Sourbron Fotografie

Jonge gezinnen in de stad houden, het is een uitdaging waar elke grote Belgische stad mee kampt. In metropool Brussel is dat niet anders: de groene stadsrand lonkt voor vele jonge koppels die dromen van een ruimere, betaalbare woonst om de kinderen in groot te brengen. Dat het ook anders kan, bewijzen Koen en Hilde uit Koekelberg: zij toverden hun kleine appartement om tot een prachtige, lichtrijke en bovenal ruime duplexdakwoning. Het enige wat ze nodig hadden: een onbenutte zolder en heel wat creativiteit van de architect en ingenieur.

13 jaar geleden waagden Brusselaars Koen en Hilde zich aan een belangrijke stap: samen met drie vrienden kochten ze een herenhuis in hartje Koekelberg. Het huis was onderverdeeld in drie appartementen. Het koppel nam zijn intrek in het bovenste appartement. Daarboven lag er een gemeenschappelijke zolder, die dienst deed als opslagruimte.

Vanwege een nakende gezinsuitbreiding hadden Koen en Hilde na enkele jaren nood aan meer ruimte. Voor vele jonge gezinnen is dat het signaal om weg te trekken uit de stad, maar voor Koen en Hilde was dat geen optie. “We wilden graag in Brussel blijven wonen: we werken hier allebei en we houden van deze stad. Alleen zijn gezinswoningen in Brussel bijzonder duur. En in dit appartement van 90 m² onder kinderen grootbrengen was geen optie”, zegt Hilde.

Koen en Hilde lieten de huizenmarkt voor wat ze was en lieten hun oog vallen op de zolderruimte: wat als ze die zolder zouden laten verbouwen tot duplex? Niet alleen konden ze zo extra ruimte creëren, het benutten van restruimte was in de ogen van Koen en Hilde ook een bijzonder ecologisch project.

"Ook het verhaal sprak me aan: een jong gezin dat niet wegvlucht naar de rand, maar op een creatieve manier toch een oplossing vindt om betaalbaar in de stad te kunnen blijven wonen." – Tom Vanhee, Atelier Tom Vanhee

De vraag: Bouwen bovenop een gebouw

De eerste kiem was gelegd, maar om het project daadwerkelijk van de grond te krijgen moest er nog veel water naar de zee vloeien. “Eerst moesten we informeren bij de gemeente of zoiets überhaupt wel toegelaten was. Dat ging gepaard met heel wat discussies, maar uiteindelijk mochten we toch een plan indienen”, zegt Hilde.

In februari 2015 klopten Koen en Hilde aan bij Atelier tom vanhee. Voor zaakvoerder en architect Tom Vanhee was dit geen alledaagse opdracht. “Dat is net de sterkte en passie van ons bureau: de complexe projecten zijn het interessantst. Ook het verhaal sprak me aan: een jong gezin dat niet wegvlucht naar de rand, maar op een creatieve manier toch een oplossing vindt om betaalbaar in de stad te kunnen blijven wonen.”

Het volledige artikel lees je hier.

GERELATEERDE DOSSIERS