Doorzoek volledige site
16 februari 2021 | LIESBETH VERHULST

Drie Belgische projecten in de prijzen op internationale AIT Awards

't Atelier, dmvA Illustratie | Johnny Umans
tmSN, BLAF architecten Illustratie | Stijn Bollaert
tmSN, BLAF architecten Illustratie | Stijn Bollaert
tmSN, BLAF architecten Illustratie | Stijn Bollaert
Parkeergebouw imec-KU Leuven - Stéphane Beel Architects Illustratie | Tim Janssens

Zopas zijn de winnaars van de AIT Awards bekendgemaakt, een van de grootste internationale wedstrijden voor architectuur en interieurontwerp. Ook drie Belgische bureaus vielen daarbij in de prijzen, met name BLAF architecten voor het project tmSN in Sint-Niklaas, Stéphane Beel Architects voor het Imec-parkeergebouw in Leuven en dmvA voor ’t Atelier in Mechelen.
 

De AIT Awards bestaan sinds 2012 en worden tweejaarlijks uitgereikt tijdens Light + Building in Frankfurt. Dit jaar zijn 83 winnaars bekroond door de internationale jury, waaronder ook drie Belgische projecten.
 

tmSN - BLAF architecten

In de categorie ‘Living – Single Family’ won het project tmSN van BLAF architecten de derde prijs. De renovatie van woning met groepspraktijk tmsN (winnaar van de Stadsprijs Sint-Niklaas 2019) omvat de transformatie van een volgebouwd L-vormig perceel in het centrum van de stad, in een bouwblok met sterk gemengd karakter, met een woning aan de straatzijde en daarachter kantoren en werkplaatsen. Opvallend was dat het 'achterhuis',  centraal op de kavel, mits gerichte sloop zowel een 'voortuin' als een 'achtertuin' kon krijgen. Daarom werden de functies omgewisseld. Het achterhuis werd omgevormd van kantoor tot woning, en het voorhuis van woning tot praktijkruimte. Het voorhuis onderging een  'lichte' renovatie. Het achterhuis werd volledig leeggemaakt en gereduceerd tot de casco die vervolgens opnieuw werd ingevuld met een woonhuis in houtskelet.

De kwaliteit van het project schuilt voor BLAF architecten in de radicale keuzes die gemaakt zijn m.b.t. de uitdagingen die zich voordoen bij gebouwrenovaties in een binnenstedelijk weefsel:
(1) De wijze waarop de volgebouwde kavel wordt ontpit en onthard in functie van woonkwaliteit, doordringbaarheid, biodiversiteit etc.
(2) Circulair bouwen: het hergebruik van bestaande gebouwenveloppes en structuren en de wijze waarop de nieuwe invullingen zich tot die bestaande structuren verhouden.
(3) Energetische performantie: het gebouw van 100 jaar oud wordt klaar gemaakt voor de komende 100 jaar. De ontwerpers doen dit via de trias energetica en de passiefhuisprincipes met een performant geïsoleerde schil die een beperkte energievraag genereert, wat op een integrale manier wordt voorzien door een Pichler compact unit. Fossiele brandstoffen worden uitgesloten.
(4) Programma: de bestendiging van de combinatie wonen en werken, zij het in een gewijzigde constellatie. 
(5) Architectuur: de wijze waarop oud en nieuw heel expliciet samen in beeld verschijnen. Het ontwerp nestelt zich in en tussen de bestaande bouwvolumes en structuren, is consequent uitgewerkt in houtskelet en benadrukt het interieur in contrast met de bakstenen contouren. De spiltrap organiseer de structuur, het plan en de kavel door zijn figuur. 
 

Parkeergebouw Imec-KULeuven - Stéphane Beel Architects

In de categorie ‘Production / Commercial’ won Stéphane Beel architecten de tweede prijs met het parkeergebouw voor Imec in Leuven. Op campus Arenberg III, gelegen tussen de Imec-site en gebouw 200A van het departement Computerwetenschappen van de KU Leuven, verrees in de tweede helft van 2018 een nieuw parkeergebouw. Geen doordeweeks volume waarvan de ruwbouw ook meteen als afwerking fungeert, maar een architecturaal hoogstaande realisatie van Stéphane Beel Architects met een atypische structuur en een verfijnde uitstraling. Bovendien functioneert het strakke complex volledig energieneutraal dankzij de fotovoltaïsche panelen op het dak. (lees meer)
 

't Atelier - dmvA

De derde prijs in de categorie ‘Social Design / Participatory Architecture’ was voor dmvA met ’t Atelier, een sociale werkplaats in Mechelen waar mensen worden tewerkgesteld die op de reguliere arbeidsmarkt niet gemakkelijk aan een job geraken. Het bestaat uit een fiets- en houtatelier en is gelegen op een site waar onder andere het OCMW en het Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen zetelen. dmvA creëerde een nieuwbouw voor het fietsatelier. Omwille van de flexibele betonstructuur,  gebaseerd op het Dom-Ino huis van Le Corbusier, is het gebouw makkelijk aanpasbaar in de toekomst. De structuur werd ingevuld met een speelse opbouw van glas en houten buitenschrijnwerk. Al het schrijnwerk werd zo ontworpen dat deze uitvoerbaar was door het sociale houtatelier zelf. (lees meer)