Doorzoek volledige site
18 februari 2021

Peter Van den Abeele over Gravensteen: 'Elke beslissing is genomen in functie van een minimale impact op het monument'

Illustratie | Wikimedia Commons / Trougnouf

De herinrichting van het Gravensteen in Gent deed de voorbije weken veel stof opwaaien. Meer dan 100 bekende Gentenaars spreken zich in een open brief uit tegen de geplande make-over. Ook onze huiscolumnist Filip Canfyn gaf zijn mening over de vermeende disneyficatie van het historische monument. Geert Sels mengt zich in het debat in De Standaard door in te zoomen op het eigenlijke ontwerp van de architecten. Murmuur architecten, Dhooghe & Meganck en Sabine Okkerse wonnen in 2019 samen de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. 

"Elke beslissing is genomen in functie van een minimale impact op het monument", laat Gents stadsbouwmeester Peter Van den Abeele optekenen in De Standaard. "De architecten hebben een delicaat evenwicht bereikt. De publieke opinie heeft misschien meer oog voor het beeld van buitenaf. Maar deze ­architecten hebben begrepen dat je voor een liftkoker binnen enkele plafonds moet doorboren, zodat de erfgoedwaarde onherroepelijk verloren is."

Dat beaamt ook Saar Meganck, die erop wijst dat het paviljoen vele malen hertekend is en de oppervlakte aanzienlijk is verkleind tegenover het eerste ontwerp. "Voor de externe liftkoker was het idee om zo weinig mogelijk breekwerk te doen en daar zoveel mogelijk plekken mee te ontsluiten", klinkt het in het artikel. 

Lees hier het integrale artikel