Doorzoek volledige site
18 februari 2021

Patronen creëren met Dubio

Illustratie | © Nelissen
Illustratie | © Nelissen
Illustratie | © Nelissen

Zijn naam verraadt het al: Dubio is met zijn illusieopwekkende schaduwvoegen de steen die doet twijfelen. Wie duidelijk niet twijfelde was architect Tom Preuveneers, die voor het ontwerp van een appartementencomplex in de Molenstraat in Sint-Truiden de Dubio Rosso van Nelissen Steenfabrieken koos als gevelsteen. En het eindresultaat mag gezien worden. “De Dubio tilt het hele gebouw naar een hoger niveau”, vertelt de architect.

De nieuwbouw is een complex van 7 appartementen, gelegen tussen het station en het centrum van Sint-Truiden. Vier ruime appartementen met één slaapkamer voorzien van een tuin of groot zonneterras, twee appartementen met twee slaapkamers en een groot zonneterras en een penthouse met liftvoorzieningen. Voor opdrachtgever Immo Chalu lag de lat hoog. Esthetisch mocht dit nieuwe gebouw eruit springen. En dat doet het, mede dankzij de Dubio, de steen die door productdesigner Roel Vandebeek werd ontworpen voor Nelissen Steenfabrieken. “Esthetisch mocht het iets meer zijn”, vertelt architect Tom Preuveneers. “Ikzelf kende de Dubio en ook de bouwheer leerde de steen op Batibouw kennen. Toen bleek dat ook aannemer MASSIEF mee was met het verhaal, zijn we constructief beginnen nadenken.”

Willekeurig stapelen

De belangrijkste keuze die gemaakt moest worden was die tussen de Dubio 1 (1 schaduwvoeg) en de Dubio 2 (2 schaduwvoegen). Tom Preuveneers: “De keuze viel op de Dubio 1 Rosso en dat was voor mij persoonlijk een esthetische keuze. In stapelverband, zoals het hier is toegepast, zou de Dubio met twee schaduwvoegen te veel, te druk, geweest zijn.” Opvallend: geen terugkerend patroon in de gevel. “Een bewuste keuze”, vertelt de architect. “De opdracht was om te stapelen zoals je de steen opneemt, ad random. Dat zorgt voor een heel mooi willekeurig patroon. Stapelverband vraagt om extra wapening, maar het gecreëerde effect is hier ongetwijfeld een meerwaarde.

”De achtergevel leende zich door de raamopeningen niet zo voor een stapelverband. Hier werd dan ook gekozen voor een klezorenverband waarbij de schaduwvoeg over de volledige lengte doorloopt.  “Hierdoor krijgt het gevelmetselwerk in de achtergevel een ander karakter dan in de voorgevel, maar is het toch ook net de schaduwvoeg die nog iets meer cachet geeft”, verduidelijkt Tom Preuveneers. “Door de specifieke vormgeving en de volumes in vezelcementplaat komen beide metselverbanden niet met elkaar in conflict en integreren ze zich perfect zonder dat het ‘te veel van het goede’ wordt.”

En net dat maakt de Dubio zo interessant: de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan patronen creëren en zelfs de Dubio 1 en Dubio 2 combineren. Maar voor het appartementencomplex in Sint-Truiden bleek het willekeurig stapelen een uitstekende keuze. Tom Preuveneers: “Ik ben erg tevreden over het eindresultaat. Zowel op de voor- als achtergevel komt de Dubio Rosso mooi tot zijn recht. Mijn eerste professionele ervaring met de steen is zeker geslaagd. Zeker in combinatie met de overige gebruikte gevelmaterialen zoals de zwarte stalen balkons achteraan en de Tectiva gevelpanelen van Eternit aan het penthouse en de voorgevel. Bij het uittekenen van de panelen aan de voorgevel mocht ik de Mondriaan in mij loslaten (lacht).”

 

Iso-Façade

De Dubio pronkt in de Molenstraat 62 niet alleen op de voor- en achtergevel, ook de doorgang van voor naar achter is bekleed met de Dubio. Voor die bekleding werd gekozen voor Iso-Façade, een totaalsysteem voor zowel nieuwbouw als renovatie, waarmee je in één beweging ook meteen de gevel isoleert. Tom Preuveneers: “Door de minimale dikte van de strips (2 cm) win je daarbovenop nog eens 2x5 cm aan ruimte voor de doorgang. Niet onbelangrijk want de ruimte was beperkt. En tegelijkertijd wordt door de steenstrips de look van voor- en achtergevel netjes doorgetrokken in de doorgang. Het presenteert als één geheel.”

De Dubio zorgt niet alleen voor een esthetisch mooi effect, de steen legt ook meteen de lat hoog voor de rest van het gebouw. “De meerwaarde van de steen zorgt ervoor dat ook de andere materialen en de afwerking net dat tikkeltje verfijnder en hoogstaander zijn”, klinkt het. En dat straalt het gebouw uit. Het mag dan ook niet verbazen dat de zes appartementen en het penthouse in een mum van tijd werden verhuurd. Tom Preuveneers: “Chalu is een kantoor dat zijn huurders soigneert. De afwerking is top en ook technisch zijn ze vooruitstrevend, met onder andere de plaatsing van warmtepompen en een e-peil dat de eerstvolgende normveranderingen kan doorstaan. Ook ik als architect ben daarmee bezig. Ik vind het dan ook een grote meerwaarde dat de Dubio tevens verkrijgbaar is met een dikte van 7 cm. Ik verkies een centimeter extra isolatie boven een centimeter extra steen.”

 

Referentieproject

Maar die dunne eigenschap, in combinatie met de schaduwvoeg, maakt van de Dubio een steen die met de nodige zorg behandeld moet worden. “De aannemer heeft zijn ploeg daar ook op afgestemd”, vertelt Tom Preuveneers, die het unieke karakter van het gebouw benadrukt. “Dit is het eerste echte straatbeeldproject met de Dubio en dus zeker een referentie. Zowel qua uitstraling als uitvoering. Bouwheren staan traditioneel nogal terughoudend tegenover iets nieuws. In dat opzicht is dit project zeker een trigger. De reacties zijn in ieder geval erg positief en ik ben vooral opgetogen dat iedereen zijn best heeft gedaan om de steen tot zijn recht te laten komen. De Dubio geeft dit appartementencomplex stoerheid, zonder te overheersen. Ik twijfel er niet aan dat ik de Dubio in de toekomst nog zal toepassen.”

GERELATEERDE DOSSIERS