Doorzoek volledige site
25 februari 2021

Het verschil tussen PERINSUL en andere FOAMGLAS®-isolatie

Illustratie | © Foamglas

Om energiezuinig te wonen is het inmiddels vanzelfsprekend en ook verplicht om de volledige bouwschil thermisch te isoleren. We isoleren vloeren, muren en daken om het hele jaar door een aangename temperatuur in onze gebouwen te behouden. Daarmee besparen we op lange termijn veel geld en energie.

Hoewel hun thermische prestaties in de loop van de tijd zijn verbeterd, hebben onze gebouwen toch nog enkele zwakke plekken. De isolatielaag is niet altijd doorlopend en wordt onderbroken bij overgangen naar ramen, balkons, muren en vloeren.

Die zwakke schakels worden thermische bruggen of koudebruggen genoemd. In het licht van de huidige, strenge thermische normen, hebben die koudebruggen een aanzienlijke impact. 

  • Ten eerste veroorzaken koudebruggen warmteverliezen, die in hogere energiekosten resulteren. 
  • Ten tweede veroorzaken ze condensatie. Naarmate de warme lucht ter hoogte van die overgangen afkoelt, condenseert er waterdamp. Het risico op schimmel is hoog, wat nadelig is voor onze gezondheid. Verder is er een risico op corrosie van metalen substructuren of rotting van houtconstructies.

Dit zijn twee Cruciale redenen om op zoek te gaan naar een manier om de koudebruggen te verminderen of zelfs te elimineren. FOAMGLAS® PERINSUL biedt hiervoor een oplossing.

FOAMGLAS® PERINSUL koppelt een uitstekende isolatiewaarde aan statisch draagvermogen. Het is een dragende isolatie met een hoge dichtheid tot 
200 kg per m³ en een hoog draagvermogen (er zijn geen extra draag- of steunelementen nodig), die niet vervormt. PERINSUL is specifiek ontworpen voor plaatsing in metselwerkwanden, onder wandconstructies van een houten kaderwerk, onder vensters, op borstweringniveau en soortgelijke toepassingen.

 

Hoe zit het met de toepasbaarheid van andere FOAMGLAS ®-producten?

FOAMGLAS®-cellulair glas is een van nature stijf, maatvast product met een hoge druksterktewaarde, dat bestand is tegen zware constructies zoals bijvoorbeeld parkeerdekken. Het is goedgekeurd volgens de EN 826-A-norm betreffende ‘thermische isolatieproducten voor bouwtoepassingen’.

Daardoor kunnen de algemene FOAMGLAS®-producten als thermische isolatielaag in muren, daken en vloeren worden gebruikt. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met de criteria voor structurele stabiliteit van draagstructuren boven het isolatiemateriaal. 

PERINSUL wordt wel getest als onderdeel van de metselwerkconstructie. Het beschikt over een uitgebreide certificering door ETA waarin de waarde fk = ‘druksterkte van metselwerk’ wordt vermeld. Zodoende mag PERINSUL worden gebruikt in constructieberekeningen volgens Eurocode 6 ‘Metselwerk’.  

Daarom wordt PERINSUL ook een ‘isolatiesteen’ genoemd en is deze als dusdanig gecertificeerd. 

GERELATEERDE DOSSIERS