Doorzoek volledige site
26 februari 2021 | TIM JANSSENS

Ook Vlaamse architecten maken kans op Grote Prijs Architectuur van Wallonië: schrijf je nu in

Reservoir A won in 2019 de 'Prix du Patrimoine' met Espace Winson in Fosses-la-Ville Illustratie | Marie-Noëlle Dailly

De Waalse Architectenunie (UWA) en het Regionaal Huis van Architectuur en Stedenbouw (MRAU) hebben het startschot gegeven voor de zesde editie van de Grote Prijs Architectuur van Wallonië. Ze roepen ook Vlaamse architecten met projecten op Waalse bodem op om zich in te schrijven. Dat kan tot 30 juni 2021 via deze website

 

Achthonderd kandidaten, vijf categorieën, drie overkoepelende prijzen: de voorbije vijf edities heeft de Grote Prijs Architectuur van Wallonië al heel wat kwalitatieve projecten zien voorbijkomen.

Hoewel onze samenleving te kampen heeft met een ongeziene gezondheidscrisis, trekt de bouwsector zich aardig uit de slag. UWA en MRAU hebben er nooit aan getwijfeld: architectuur is cruciaal voor het welzijn van bewoners, werknemers, reizigers en tal van andere actoren.

Vandaar dat de wil om het beste van de Waalse architectuur en zij die ze produceren in de kijker te zetten eens zo sterk is. Bijgevolg hebben UWA en MRAU met volle overtuiging het startschot gegeven voor de volgende editie van de Grote Prijs Architectuur van Wallonië. Deze wordt al sinds 2010 georganiseerd met de steun van overheden en privépartners en is intussen uitgegroeid tot de belangrijkste regionale architectuurwedstrijd. Opmerkelijke nieuwbouwrealisaties of renovaties, die representatief zijn voor de diversiteit van het hedendaagse Waalse architectuurpatrimonium, worden beloond. Dit biedt architecten de gelegenheid om hun favoriete projecten naar voren te schuiven en te tonen aan het brede (kenners)publiek. 

Ook Vlaamse architecten met projecten op Waalse bodem komen in aanmerking voor de prijs. 

De genomineerde projecten, die minder dan acht jaar oud moeten zijn, worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten, achterliggende filosofie en integratie in het bestaande weefsel. Hun originaliteit, subtiliteit, gedurfdheid en nauwkeurigheid maken het verschil. Er worden awards uitgereikt in verschillende categorieën: individuele woning (1), collectieve woning (2), niet-residentieel gebouw met collectief gebruik (3), architecturale realisatie in de publieke ruimte of kunstwerk (4) en architecturale realisatie van een Waals architect buiten Wallonië (5). Daarnaast zijn er ook nog drie overkoepelende prijzen te winnen: jonge architect (jonger dan veertig jaar), erfgoed en stedelijke reconstructie.

De kandidaturen worden onder de loep genomen door een internationale jury. In het verleden werden de laureaten geselecteerd op basis van hun dossier, maar de juryleden willen Waalse architectuurliefhebbers voortaan uitnodigen om de projecten op de shortlist met eigen ogen te ontdekken. Pas na enkele dagen zullen ze de winnaars aanduiden, die midden november worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking. 

 
Inschrijven kan tot 30 juni 2021 via deze website