Doorzoek volledige site
01 maart 2021

Bijzondere jeugdzorg in Kortrijk krijgt ruimte op maat (B2Ai)

Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | B2Ai
Illustratie | B2Ai

Afgelopen zomer namen de kinderen en jongeren van vzw De Korf, een instelling voor bijzondere jeugdzorg, hun intrek in hun pas opgetrokken gebouw in Kortrijk. In deze eerste fase verhuisden drie leefgroepen naar hun gemeenschappelijke en privé-woonruimtes. In een tweede fase volgt een nieuwbouw voor de administratieve, logistieke en polyvalente functies. Het ontwerp van B2Ai stapt af van het traditionele institutionele karakter van een instelling en past zich mooi in het straatbeeld in. De vernieuwde aanpak in de bijzondere jeugdzorg stoelt op het principe van zorg op maat, wat meteen de aandacht van B2Ai verklaart voor de flexibiliteit, ruimte en openheid in haar ontwerpen.

De oude voorziening op de Pottelbergsite in Kortrijk was compleet verouderd: de gebouwen hadden een institutioneel karakter, beschikten over verouderd sanitair en veel te kleine kamertjes. De verouderde delen werden dan ook gesloopt, en vervangen door nieuwbouw.
 

Drie woonhuizen

Het residentiële programma wordt georganiseerd in drie woonhuizen met een capaciteit van maximaal 12 plaatsen die zowel de gemeenschappelijke woonfuncties herbergen als de privatieve kamers. Het wonen en leven gebeurt op dit kleinschalige niveau, maar wordt functioneel en organisatorisch – onzichtbaar voor jongeren en bezoekers – geclusterd in één gebouw met drie koepels.

Het drieledige woongebouw wordt ingeplant in de straat en benadert op die manier, en ook door de vormgeving en materialisatie, een ‘gezinswoning in de straat’.

Bij de ‘woningen’ is voldoende buitenruimte voorzien die privatief per woning, of gedeeld kan ingezet worden als speel- en ontspanningsruimte. Het project wordt uitgevoerd in een eenvoudige maar doordachte vormgeving en materialisatie.


Centraal gebouw

Het centrale gebouw bestaat uit twee bouwlagen met een sheddak. Dit gebouw bevat alle organisatorische functies ter ondersteuning van de woonfunctie in het woongebouw. Specifiek vertaalt dit zich in spreekruimtes, onthaal, polyvalente ruimte, berging, atelier, keuken, refter, kantoor…

Het centraal gebouw is in tegenstelling tot het woongebouw, net niet ontworpen als een woning in de straat. Dit gebouw heeft wegens zijn functie een ander karakter en uit dit niet alleen door een andere vormentaal (sheddak), maar ook door een verschillende materialisatie en inplanting. Het centrale gebouw wordt namelijk dieper op de site ingeplant wat meerdere voordelen voor de gehele omgeving en De Korf met zich meebrengt.

Deze inplanting maakt het namelijk mogelijk om een open groene ruimte te creëren die grenst aan de Pottelberg. Doordat deze ruimte grenst aan de Pottelberg zorgt dit voor een verademing aan de drukke straat.

Het gebouw is opgebouwd uit een gelijkvloers met ontvangstruimtes, bespreekruimtes, een refter, een afdeling voor de technische dienst en een polyvalente ruimte met keuken en bergingen. Aan de westzijde wordt een groot terras gekoppeld aan de polyvalente ruimte. De inkom van het gebouw is gericht op de open ruimte aan de Pottelberg. Op de verdieping worden kantoorruimtes voorzien. Deze kantoorruimtes worden een open werkplateau onder een sheddak.

Middenin het gebouw wordt een patioruimte voorzien om voldoende daglicht in het gebouw binnen te brengen. De circulatieruimte wordt hierdoor open en ruim.

 

GERELATEERDE DOSSIERS