Doorzoek volledige site
02 maart 2021

Staalbouwwedstrijd 2020: HQ Cordeel van BINST ARCHITECTS laureaat utiliteitsbouw

HQ Cordeel Illustratie | BINST ARCHITECTS / Tim Fisher

Infosteel maakte op 22 februari de laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2020 bekend. De Staalbouwwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg en was aan zijn 21ste editie toe. De komende weken zetten we op architectura.be de laureaten in de schijnwerpers, te beginnen met HQ Cordeel - een ontwerp van BINST ARCHITECTS - dat de hoofdvogel afschoot in de categorie utiliteitsbouw. 

Motivatie van de jury

"De uitdagende bouwsite over het water maakt het gebouw tot een statement van de bouwonderneming/opdrachtgever. Zowel esthetisch als constructief is dit een doordacht ontwerp met een leesbare logica. De proporties van het gebouw kloppen. Het vakwerk is zichtbaar gebleven, waarbij het staal mede dankzij het BIM-model intelligent is toegepast", aldus de jury. 


Het winnende project

Bouwheer/hoofdaannemer/staalbouwwer: Cordeel
Architect: BINST ARCHITECTS
Studiebureau: Ney & Partners

De voormalige scheepswerf Boelwerf op het industrieterrein De Zaat in Temse werd de voorbije jaren omgevormd tot het nieuwe bedrijfsterrein van Cordeel zetel Temse. Nadat eerst enkele afdelingsgebouwen naar de site (ca. 20 ha) verhuisden, vormde het nieuwe hoofdkantoor het sluitstuk van de verhuis.

Het bestaande droogdok werd daarbij in de breedte overspannen door een staalstructuur van twee dubbelhoge vakwerken met tussenliggende dwarsliggers. Deze werd op twee betonnen volumes geplaatst die 72 m uit elkaar liggen en die tevens de toegangen tot het kantoor bevatten met telkens twee liften en twee trappen. De 2 kantoorlagen van elk 2.300 m² zijn volledig beglaasd van vloer tot plafond.

In totaal heeft de structuur een afmeting van 108 x 26 x 10 m (LxBxH) en bevat hij 1.200 ton staal, welke volledig behandeld werd met brandwerende verf. De vloeren werden overal opgebouwd met staalplaat-betonvloeren (met Cofraplus® 77 van ArcelorMittal). Tijdens de studiefase werden de verschillende BIM-modellen (architectuur, stabiliteit, technieken) meerdere malen op elkaar afgestemd, zodat de openingen en verstevigingen optimaal voorzien konden worden in de stalen liggers. Om de afwerking van dergelijke brugconstructie mogelijk te maken, werd de structuur geballast om ze alvast in haar finale doorbuigingspositie te brengen.

Het structureel raster van 3,60 m maakt een flexibele indeling van de kantoorruimte mogelijk, zodat een mix bekomen wordt van landschapskantoren, vergaderzalen en kantoren voor projectleiders en directie. De polyvalente ruimtes met ruim aangrenzend terras op de zuidelijke kop van het gebouw bieden een fantastisch panoramisch zicht op de omgeving.

De ruime terrassen rondom ontsluiten de kantoren die vanuit een flexibele indeling opgevat zijn. ‘Het werken van morgen’ zal voor het team van Cordeel alvast in kracht bijgestaan worden door het fantastische panoramische zicht.