Doorzoek volledige site
04 maart 2021

The Colours of Wellbeing: het effect van kleur op het plafondontwerp

Illustratie | © Rockfon

Rockfon introduceerde eind februari The Colours of Wellbeing: een vernieuwd assortiment gekleurde plafondplaten met kleuren uit de natuur die een positieve invloed hebben op ons welzijn. De 34 nieuwe Rockfon Color-all® kleuren zijn geselecteerd in samenwerking met internationale kleurenexperts en sluiten aan bij 4 moderne designtrends: Uncluttered Wabi-Sabi, Calm Enclosure, Biophilic Awareness en Technology. Het nieuwe kleurenpalet bestaat uit natuurlijke kleuren en grijstinten die perfect met elkaar mixen & matchen. Architecten en opdrachtgevers kunnen hiermee kleurencombinaties en ontwerpen creëren waarmee ze een eigen unieke stempel op de ruimte drukken. Want de impact van de kleur voor een plafond op het ontwerp is niet te onderschatten. Dat demonstreert Rockfon in dit artikel. 

De meest gebruikte kleur voor een plafond is zonder enige twijfel: wit. Maar waarom zou het plafond wit moeten zijn? Waarom kies je niet voor een plafond in kleur in jouw volgende ontwerp?

Wanneer je een ruimte, interieur of gebouw ontwerpt zijn er vele factoren die je in ogenschouw moet nemen. Van de visie van de klant en de architect tot de functionaliteit van de ruimte voor de gebruiker, enz. Maar het belangrijkste is, in onze mening, centraal te stellen welk doel de ruimte vervult en hoe je daarmee het welzijn van de gebruiker vergroot. Een fundamenteel element hierin is de vijfde muur, ofwel het plafond. Wat soms over het hoofd wordt gezien.

En juist hier kan kleur een belangrijke rol spelen in het totale ontwerp. Le Corbusier, een Zwitserse architect, ontwerper en pionier in de moderne architectuur, zegt dat het gebruik van kleuren als een ontwerpelement in de architectuur net zo krachtig is als het vloerplan of indeling van het gebouw.

 

Verander de perceptie een ruimte aan de hand van kleur

Kleuren kunnen worden toegepast om de perceptie en het ruimtelijk gevoel van een kamer te veranderen. Het laat een ruimte groter of kleiner lijken, breder of smaller, en het kan de nadruk leggen op elementen om de juiste sfeer te creëren. Enkele krijtlijnen:

  1. Als je het gevoel van een grotere ruimte wilt creëren, gebruik je lichte kleuren die daglicht weerkaatsen. Hierdoor lijkt de kamer ruimer en open.
  2. Wil je een compactere ruimte, om gezelligheid en intimiteit te creëren? Dan kan het nuttig zijn om donkere en intensere kleuren toe te passen en deze op alle oppervlakken te gebruiken. Dit geeft het gevoel van geborgenheid.
  3. Als je een ruimte minder drukkend wilt laten aanvoelen, kies je voor een licht of wit plafond en gebruik je kleur als aanvulling op de muren. Hierdoor ontstaat het gevoel van een minder claustrofobische ruimte en lijkt het plafond hoger.
  4. Als je met de hoogte van de kamer wilt spelen, kun je proberen om donkere plafondkleuren te gebruiken. Dit geeft de ruimte een aangenamer en uitnodigend gevoel door de perceptie van een lagere plafondhoogte.
  5. Een gang wil je wellicht breder laten lijken. Geef dan het plafond en de achterwand een donkerdere kleur maken dan de zijwanden. Dit is een veelgebruikte techniek door ontwerpers die de perceptie van een smalle ruimte willen veranderen.
  6. Je kan een ruimte minder diep laten aanvoelen door donkere kleuren te gebruiken op de achterwand en een lichtere kleur toe te passen op de overige muren en het plafond.
  7. En tot slot, je kan een focus leggen op een muur door deze wand een lichte kleur te geven en alle andere oppervlakten, muren en plafond, donker te maken om contrast te creëren.

 

Welk effect heeft een gekleurd plafond?

Kleurselectie wordt vaak pas meegenomen aan het einde van het architectonische ontwerpproces en passend gemaakt aan de structuur van het gebouw. Dit is een gemiste kans, want het kiezen van de juiste kleuren in een ruimte creëert de perfecte cohesie tussen functie en effect. Hoewel het een uitdagende opdracht kan zijn, kan het werken vanuit een kleurenpalet helpen bij het kiezen van gecoördineerde kleurenschema's om jouw visie en doelstellingen te bereiken. Zwarte plafondtegels kunnen bijvoorbeeld soms onheilspellend of zelfs beklemmend overkomen, maar ze kunnen ook erg cool en hip zijn - het hangt allemaal af van de omgeving. Uiteindelijk is een prachtig ontworpen ruimte net zoals een prachtig kunstwerk.

Dus voordat je de kleur voor het ontwerp kiest, is het belangrijk om na te denken over de functie van de ruimte die je aan het ontwerpen bent. Het kan bijvoorbeeld niet de juiste keuze zijn om een intens rood plafond in een open kantoorruimte te plaatsen, daar komt een wit akoestisch plafond dat daglicht weerkaatst en de productiviteit helpt verhogen beter tot zijn recht.

Laten we eens kijken naar algemene kenmerken die in verband worden gebracht met bepaalde kleuren en welke effecten ze hebben op moderne en kleurrijke ontwerpen.

-          Groen geeft ons een ontspannen gevoel. Het is de meest comfortabele kleur voor het oog. Met groen creëer je een sterke band met de natuur, hierdoor willen mensen zorgdragen voor de ruimte. Houd er rekening mee dat groen vele kleurschakeringen kent. Zo kan bijvoorbeeld limoengroen nogal intens zijn overkomen vanwege de hoge concentratie geel in de kleur.

-          Geel is de kleur die de meeste mensen associëren met de zon, vrolijkheid en een positieve instelling. Geel kan een ruimte meer licht en positiviteit geven.

-          Rood is een intense kleur. Kies je hiervoor, dan is het goed om te kiezen voor verzadigde rode tinten of zachtroze. Verzadigd rood kan energie, stimulering en zelfvertrouwen geven, waar zachtroze rustgevend, geruststellend en verfijnd is.

-          Wit is de kleur die in verband wordt gebracht met zuiverheid, helderheid en reinheid. Wit kan een geweldige kleur zijn als je een subtiel plafond wilt dat de aandacht op de ruimte zelf focust. Een kleine tip, combineer wit met een beige tint, dit is ontspannend voor het oog.

-          Zwart kan een ruimte exclusief, elegant en gezellig laten aanvoelen. Het is een geweldige kleur om een intieme ruimte te creëren, bijvoorbeeld in een restaurant of café. Maar donkere plafonds kunnen ook overweldigend zijn, gebruik het op de juiste manier in het ontwerp en in de geschikte ruimtes.

-          Bruin is een heel trendy kleur, en vooral lichtere bruine en beige kleuren zijn helemaal van nu. Deze kleur draagt bij aan rustige en comfortabele ruimtes. Bruine tinten zijn sterk gerelateerd aan de Wabi-Sabi trend, die draait om welzijn en gemoedsrust.

-          Blauw is de meest populaire kleur ter wereld. Blauw kan een kalmerend effect op ons hebben en de juiste tint blauw creëert associaties met de natuur, de oceaan en de lucht. Kies voor blauw als je bijvoorbeeld een rustige ruimte wilt creëren waarin mensen zich kunnen concentreren en willen presteren.

 

Ben je er klaar voor om een kleurrijk project te ontwerpen?

Heeft Rockfon je interesse gewekt om de eindeloze mogelijkheden met kleuren in jouw volgende ontwerp toe te passen? Bekijk dan de Colours of Wellbeing: dit kleurenassortiment is speciaal ontwikkeld om jou in staat te stellen de perfecte ruimte te ontwerpen die er net zo mooi uitziet als hij klinkt

GERELATEERDE DOSSIERS