Doorzoek volledige site
09 maart 2021 | LIESBETH VERHULST

De Praatstoel revisited: Niklaas Deboutte (META architectuurbureau)

Illustratie | META architectuurbureau

Architectura.be bestaat intussen al meer dan 10 jaar en in die periode namen al heel wat prominente architecten plaats in onze Praatstoel. Wij haalden enkele Praatstoelen van onder het stof en vroegen aan de architect in kwestie of hij/zij vandaag nog altijd hetzelfde zou antwoorden als toen. De baard van Niklaas Deboutte van META architectuurbureau mag intussen dan wat grijzer zijn geworden, hij blijft grotendeels bij zijn standpunten. 

Als website voor en van de architecten, laten we jullie ook graag zelf aan het woord. Dat kan in onze rubriek De Praatstoel, waarin architecten honderduit vertellen over hun projecten, ambities en inspiratiebronnen. Wil jij je graag neervlijen in onze Praatstoel? Bezorg ons dan dit invulformulier vergezeld van een rechtenvrije portretfoto en wie weet prijk jij binnenkort bovenaan in onze nieuwsbrief. 

 

Op welk project bent u het meeste trots en waarom ?

Dat is een zeer onethische vraag! Alsof men iemand zou vragen welk van zijn kinderen hij of zij het liefste ziet…Kan natuurlijk niet.  Elk nieuw project moet met dezelfde gedrevenheid, hetzelfde verlangen om er iets van te maken, aangevat worden. Dat is een verregaande, maar noodzakelijke ambitie  Dat die gedrevenheid doorheen de jaren een andere invulling krijgt, is logisch.  De conditie waarbinnen realisaties tot stand komen, is ook telkens anders, waardoor je wordt verplicht elk project vanuit een onbevangen ingesteldheid te benaderen.

Het is bijgevolg dan ook zinloos te vragen van welk project in voorbereiding ik het meeste verwacht. Ook hier geldt het principe dat we onszelf bij elk project gelijkwaardige ambities opleggen. Zodra een opdracht wordt aanvaard, is het een gegeven dat daaraan met een onvoorwaardelijke overgave aan wordt gewerkt.  De projecten waaraan je werkt zijn overigens niet te herleiden tot een hitlijstje, waaraan telkens projecten kunnen worden toegevoegd of afgehaald.  
 

Voor welke architect heeft u de meeste bewondering ?             

Respect lijkt me een betere omschrijving. Bewondering klinkt me net iets té overdreven. Ik denk dan ook  aan verschillende figuren. Eerst aan mijn vader, eveneens architect, van wie ik de architectuur met de paplepel heb binnen gekregen.  

Tijdens mijn studies kon het werk van Aldo Rossi mij zeer bekoren. Ik blijf mijn stagemeester Jo Crepain zeer erkentelijk, zowel op menselijk als op professioneel vlak.  Behalve een begenadigd architect was hij bovendien een schitterend manager en coach.  


Grote voorbeeld…..

Dat lijkt mij iets te veel op adoratie en dat heb ik niet.


Favoriet project….

De Abdij Sint Benedictusberg te Vaals van Dom Hans Van Der Laan heeft een diepe indruk op mij nagelaten.

 

Welke jonge Vlaamse architect maakt momenteel veel indruk op u ?

Vroeger: Ik ben enthousiast over het werk van het Brusselse kantoor Office. In hun werk weten ze perfect de huidige tijdsgeest te vatten alsook hun voorliefde voor de postmoderne architectuur van de jaren ’60 en ’70 tot uiting te brengen.

Nu: Inmiddels is Office Kersten Geers David Van Severen minder jong en eerder een gevestigde waarde geworden. Ik hou nog steeds van Office maar beleef nu misschien het meest plezier aan de geometrische ontwerpen van BLAF Architecten. Misschien niet meer zo jong maar toch wel interessant.  Een jong bureau dat ook mooi werkt maakt is Kaderstudio, twee ex-medewerkers van META.

 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect ?  Zou u uw zoon aanmoedigen om in uw voetsporen te treden ?   

Als architect moet je je er voortdurend van bewust zijn, dat je een bevoorrechte positie bekleedt en een grote verantwoordelijkheid draagt.  Architectuur is niet zomaar vrijblijvend, ze moet telkenmale betekenisvol zijn.  De architect heeft buiten een bouwfysisch ook een culturele en maatschappelijke verantwoordelijkheid af te leggen.

Ik zal mijn zoon nooit afraden om in mijn voetsporen te treden, ik ga het hem evenmin aanraden.  Hij heeft het recht om zelf zijn weg te kiezen en zelf zijn pad uit te stippelen.  


Faits divers

Waar heeft u stage gelopen? Bij architect Herman De Winter en Jo Crepain
Wat was de titel van uw eindwerk? Over Muziek en architectuur. De these dat Palladio een rocker was en Chuck Berry een klassicist.
Favoriete architectuurboek: Architecture without architects van Rudofsky.
Favoriete film: The Big Lebowski. Een film van de Coen Brothers.
Favoriete muziek: Progressive metal.  Het perfecte huwelijk tussen brute kracht en intelligentie.  Anders gezegd jazz in een metalverpakking.
Hobby: Eveneens muziek, vroeger spelen, nu eerder in een passieve vorm en moto rijden in al zijn vormen.
Favoriete stad: San Fransisco.  
Favoriete sport: Padel