Doorzoek volledige site
11 maart 2021

Thor Park krijgt gebouw voor slimme maakbedrijven van XDGA

Illustratie | Xaveer De Geyter Architects
Illustratie | Xaveer De Geyter Architects
Illustratie | Xaveer De Geyter Architects
Illustratie | Xaveer De Geyter Architects

Op Thor Park in Genk wordt 16 miljoen euro geïnvesteerd in een gloednieuw gebouw voor slimme maakbedrijven. Voor het ontwerp werd Xaveer De Geyter Architects aangesteld. Het indienen van de bouwaanvraag voor dit gebouw is de eerste concrete stap in de realisatie van een slimme maakcampus op de site.  De eerste module van dit nieuwe gebouw wordt nu gerealiseerd en is 8000 m² groot en bestaat uit productiehallen, kantoorruimtes, labo’s en testruimtes. In deze labo’s en testruimtes kunnen processen voor automatisatie, digitalisering en robotisering uitgewerkt en getest worden. Uniek in de aanpak is dat de productie-, kantoor- en testruimtes in het gebouw op een flexibele manier kunnen gehuurd worden door maakbedrijven. Partners van het project zijn stad Genk, LRM, KU Leuven, Flanders Make, SIRRIS en POM Limburg. Eind 2022 zal het slimme maakgebouw in gebruik worden genomen.

Het Thor Park in Genk, goed voor 89 hectare, is een globaal herbestemmingsproject op de voormalige mijnsite van Waterschei (Genk). De site wordt onder impuls van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, Stad Genk en KU Leuven getransformeerd naar een hotspot voor slimme en duurzame innovatie met de focus op energie transitie, slimme maakindustrie en smart cities. Op de site prijken al een aantal indrukwekkende architectuurprojecten met onder andere Thor Central, T2-Campus en IncubaThor. Deze week werd het startschot gegeven voor de ontwikkeling van een gloednieuwe slimme maakcampus naar een ontwerp van Xaveer De Geyter Architects.

Kruisbestuiving

Het indienen van de bouwaanvraag voor het slimme maakgebouw is de eerste concrete stap in het realiseren van een slimme maakcampus op Thor Park. De eerste spadesteek staat gepland in het najaar en de oplevering van dit eerste gebouw is voorzien tegen eind 2022.  Het gebouw is opgebouwd uit drie lagen. In de eerste fase wordt er gefocust op een productiehal op het gelijkvloers, labo-en/of testruimte op de eerste verdieping en kantoor- en vergaderruimtes op de tweede verdieping.  Deze indeling is belangrijk voor de vorming van het ecosysteem. De verschillende bedrijven, zowel start-en scale-ups als kmo’s en grote (internationale) bedrijven, komen elkaar op deze manier sneller tegen waardoor samenwerkingen makkelijker ontstaan. Door deze samenwerkingen kunnen bedrijven hun productieproces vernieuwen of werken ze samen aan innovatieve technologieën. Het is de bedoeling om het slimme maakgebouw op termijn te laten groeien van 8000 m² naar in totaal 30.000 m².  

Wat nu één gebouw is, moet verder uitgroeien tot een slimme maakcampus waar verschillende types van maakbedrijven actief zijn. De bedoeling is dat ze binnen de typische campusfilosofie actief op zoek gaan naar synergiën en samenwerkingen. Deze slimme maakcampus zal zorgen voor 600 extra jobs, opgeteld met de andere ambities op Thor Park moet de site in tien jaar 5000 extra jobs opleveren.

De investering van 16 miljoen euro wordt mede mogelijk gemaakt dankzij subsidies vanwege EFRO en Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “De sluiting van Ford Genk zit nog vers in het geheugen en heeft toen vooral de Limburgse maakindustrie midscheeps geraakt. Gelukkig heeft het SALK-plan Limburg terug op de kaart gezet door meer jobs te creëren dan door de sluiting zijn verloren gegaan. Het technologiepark staat vandaag reeds sterk met ondernemingen als EnergyVille, de T2 campus, Thor Central en IncubaThor. Met oog op de digitale toekomst wil het Thor Park nu nieuwe maakbedrijven aantrekken en een uniek aanbod aan diensten, gebouwen en voorzieningen realiseren. Het concept van een slim maakgebouw moet samenwerkingen aanmoedigen. Bovendien voorziet het bedrijfsruimte voor maakbedrijven die alle reeds aanwezige troeven graag in hun nabijheid hebben. Dat is meteen ook de reden waarom we ruim 6 miljoen euro investeren in het park.”
 

Verhuurconcept voor maakbedrijven

De maakindustrie in Limburg is en blijft een belangrijke motor voor de economie. Ze zorgt indirect voor een veelvoud aan arbeidsplaatsen in andere sectoren. Het  thema “Industrie 4.0” vormt de rode draad in de ontwikkeling van de slimme maakcampus. Industrie 4.0. laat bedrijven toe om op een slimme manier te concurreren met lage loonlanden.

Tom Vanham, algemeen directeur LRM en voorzitter van Thor Park: “Om de beschikbare ruimtes in te vullen, mikken we zowel op software- als hardware bedrijven, maakbedrijven, maar ook ondernemingen die ervoor zorgen dat procesautomatisatie, logistiek of opslag slim en efficiënt kunnen verlopen zijn er zeer welkom. We bieden ruimtes aan in een verhuurformule. Dat is al een vertrouwd concept op campussen waar kantoren verhuurd worden, maar voor maak – en productieomgevingen is een dergelijk flexibel verhuurconcept uniek."