Doorzoek volledige site
16 maart 2021 | LIESBETH VERHULST

Organische architectenwoning figureert in nieuw Kiekeboe-album van Merho (WIN gesigneerd exemplaar!)

Illustratie | Merho / Standaard Uitgeverij
Illustratie | Merho / Standaard Uitgeverij
Illustratie | Merho / Standaard Uitgeverij
Illustratie | Niko Architect / Vasiliy Khurtin
Illustratie | Niko Architect / Vasiliy Khurtin
Illustratie | Niko Architect / Vasiliy Khurtin
Illustratie | Niko Architect / Vasiliy Khurtin
Illustratie | Niko Architect / Vasiliy Khurtin

De nieuwste stip in de Kiekeboe-reeks van Merho is zopas verschenen bij Standaard Uitgeverij. In ‘De butler heeft het gedaan’ figureert ook een markante architectenwoning, meer bepaald ‘House in the Landscape’ in Moskou van het Russische bureau Niko Architect. Merho heeft de woning in het nieuwste Kiekeboe-album omgezet in een knappe tekening. In de strips van Merho speelt architectuur wel vaker een grote rol. Binnenkort vertelt hij hier zelf meer over op onze website. In afwachting daarvan mag architectura.be alvast vijf gesigneerde exemplaren wegschenken van het nieuwe Kiekeboe-album.

"Zowel moderne als klassieke architectuur hebben me altijd geïnteresseerd, zonder dat ik er fanatiek mee bezig ben. Ook abandoned places wekken mijn interesse. Ze zijn vaak heel dankbaar als locatie in de strip. Soms ga ik op zoek naar een passend huis of gebouw via internet. In het geval van deze villa zag ik toevallig een foto in de krant op het moment dat ik liep te denken aan dit verhaal. En meteen dacht ik bingo, deze wordt het!”, vertelt Merho in een korte reactie aan onze redactie. Binnenkort hierover meer dus.
 

Teletubbies

De bewuste villa in het nieuwste Kiekeboe-album staat in Moskou en is een ontwerp van het Russische architectenbureau Niko Architect. De foto's zijn gemaakt door Vasiliy Khurtin. De woning is gelegen onder een artificiële heuvel met dakramen die boven het groendak uitsteken. Het opvallende groendak is een knipoog naar het huis van de Teletubbies, de populaire Britse tv-show voor kinderen.

De woning opent zich naar het noorden met glazen wanden die uitzicht bieden op een binnenplaats met vijver. De vloeiende wanden kregen een witte kleur om te contrasteren met het groene landschap.

Kronkelende paden en trappen langs weerszijden volgen de contouren van de heuvel. Ze leiden naar een grote, gebogen betonnen voordeur. 

Het u-vormige plan is georganiseerd volgens de beweging van de zon doorheen de dag. Licht valt binnen via de dakramen boven de leefruimtes in de ochtend, en boven de slaapkamers in de avond. De grote leef-, eet- en keukenruimte is afgewerkt met een grotachtig dak dat de vorm van de bovenliggende heuvel volgt.


WIN WIN WIN

Architectura.be mag vijf door Merho gesigneerde exemplaren wegschenken van het nieuwe Kiekeboe-album. Wil je graag kans maken op het stripalbum? Stuur dan als de bliksem het antwoord op deze vraag - met vermelding van je naam en adres - naar info@architectura.be: naar welke historische stad is de zoon van Marcel Kiekeboe vernoemd?