Doorzoek volledige site
16 maart 2021

Architime Architects ontwerpt energieneutraal hoofdkantoor voor medische bedrijven in Diepenbeek

Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen
Illustratie | Wim Knapen

Architime Architects BVBA tekende het ontwerp voor de nieuwe hoofdzetel van Barthels Medical, Gymna België en Vitamed in Diepenbeek. De architecten gaven het hightech energieneutraal gebouw een moderne en tijdloze stijl mee, met het oog op duurzaamheid.

Barthels Medical is de groothandel voor huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Gymna België is marktleider voor de verkoop van apparatuur en toebehoren voor kinesisten, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Vitamed is verdeler van bekende merken zoals Push® braces en Sigvaris® compressiekousen. De drie bedrijven met hun gemeenschappelijke missie vestigen zich nu onder één dak. Architime Architects BVBA tekende het ontwerp van de nieuwe vestiging en gaf de productlijnen de aandacht die ze verdienen, ieder op hun eigen unieke manier. Hierbij werd rekening gehouden met de toekomstige uitbreidingen.

Er werden twee volumes tegen elkaar geschoven, die zich door hun materialisatie alsook door hun vormentaal van elkaar onderscheiden. In het voorste L-vormige volume bevindt zich de inspiratieshowroom voor de verschillende bedrijven, alsook de opleidingszaal, kantoren, technische dienst en shop-in-shop. Dit volume werd afgewerkt met een donker grijsbruine baksteen en zwart buitenschrijnwerk.

Het tweede volume biedt plaats voor de logistieke organisatie van het bedrijf. Het ligt wat teruggetrokken van de straat om plaats te maken voor de laad-en loskades, en heeft langs de achterzijde de mogelijkheid tot uitbreiding. De afwerking gebeurde door middel van witte betonnen sandwichpanelen en zwart buitenschrijnwerk. 
 

Tijdloos en lichtrijk interieur

Bij het binnengaan wandel je de donkergrijze balie tegemoet, deze bestaat uit naadloos composietmateriaal. De moswand op de achtergrond wordt slim gecombineerd met andere wit- en groenaccenten. Ook de vide valt meteen op en geeft een eerste indruk op het eerste verdiep.

Op de gelijkvloers vind je, naast de ontvangst- en loungezone, ook de shop-in-shop en de belevingsshowroom van Gymna en Barthels Medical. In deze grote showroom wordt vinylvloer afgewisseld met gietvloer, het gevoel van een kabinet wordt hierdoor zo goed mogelijk nagebootst. 

De behandelruimtes werden zo ingericht dat je in één oogopslag een idee vormt over hoeveel ruimte er nodig is voor een dokterspraktijk. Alle materialen in de showroom beschikken over een betere thermische massa en dus ook over een langere levensduur. 

Verder vind je op de gelijkvloers ook een technische hersteldienst en een ruim magazijn. Dat magazijn kan op termijn nog verder worden uitgebreid. Voor de trap naar boven kozen de ontwerpers voor terrazzo, gecombineerd met een zwarte trapleuning en ramen met zwart frame. De sterke lichtinval maakt de weg naar boven alleen maar indrukwekkender.

Op het eerste verdiep zijn er burelen, een opleidingszaal en grote lunchruimte voorzien. In de lunchruimte is er een uitgebreid zitgedeelte aanwezig. Hier wordt er gewerkt met tapijt zodat een goede akoestiek wordt gegarandeerd. Ook vind je op de eerste verdieping een ontspanningsruimte en wc’s met douches. Aan de andere kant van het bovenste verdiep situeren zich de burelen die uitkijken op het magazijn.

Energieneutraal

Het volledige gebouw is energieneutraal. De zonnepanelen op het dak zorgen voor voldoende energie om de jaarlijkse behoefte van het hele gebouw te dekken. Met behulp van het KNX-domoticasysteem worden alle elektrische elementen op basis van energie gestuurd. Dit gaat van de verlichting tot de ventilatie of verwarming. Een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning garandeert een permanente luchtkwaliteit.

Een ruimte afkoelen gebeurt dan weer via de vloer of het plafond. In de zomer voeren klimaatplafonds en vloeractivering warmte af naar 13 dieptesondes in de grond. Bodemwater warmtepompen halen die warmte in de winter terug op. Het warmteverlies is dan ook verwaarloosbaar. De isolatie en luchtdichtheid van het gebouw komen overeen met de principes van een passief huis. Kortom, een CO2-neutraal gebouw met een maximaal comfort en een minimale ecologische voetafdruk.

Buiten is, naast de ruime parking, een laadpalenpark voorzien voor elektrische wagens.