Doorzoek volledige site
22 maart 2021

Rockpanel Woods geeft uitbreiding De Pijl warm en huiselijk karakter

Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron

In het kader van Bijzondere Jeugdzorg biedt De Pijl in Hoeilaart begeleiding aan jongens, meisjes en hun gezinnen. Op de site van De Pijl stonden twee gebouwen die elk een leefgroep van jongeren huisvesten. Ypsilon Architecten uit Gent kreeg de vraag voorgeschoteld om een nieuw gebouw te ontwerpen dat zowel huisvesting voor een derde leefgroep als kantoorruimte moest bevatten. De gevelafwerking met Rockpanel Woods draagt bij aan de huiselijke uitstraling van het nieuwe pand.

De oude vestiging van De Pijl in een oude serristenwoning in de J.B. Michielsstraat bleek niet langer geschikt voor de werking van een leefgroep in de Bijzondere Jeugdzorg. Ypsilon Architecten uit Gent ontwierp daarom een nieuwbouw op maat van De Pijl.

Het team van Ypsilon Architecten werkt regelmatig samen met vzw’s. “We begeleiden hen in het volledige proces en zetten hun behoeften centraal in het ontwerp”, klinkt het bij zaakvoerder Jurgen Chys. “Op vraag van vzw Sporen hebben we op de site van De Pijl in Hoeilaart een nieuw gebouw ingeplant tussen de twee bestaande leefgroepgebouwen. De drie entiteiten werden gekoppeld in een T-vorm met in het kruispunt de kantoorruimte. Het hoogteverschil van één bouwlaag op het terrein werd benut als kelder die fungeert als de fundering van het gebouw.”

 

Huiselijke en warme uitstraling

Bij de vormgeving van het nieuwe gebouw hechtte het ontwerpteam veel belang aan een huiselijke en warme uitstraling. De koppeling van de verschillende gebouwen moest de interne werking verbeteren. Chys: “Bij een lage bezetting in het weekend of tijdens de vakantie kan er dankzij de koppeling minder personeel ingezet worden , voornamelijk ’s nachts. Eén begeleider kan zich gemakkelijk verplaatsen doorheen de gebouwen en zo de drie leefgroepen bijstaan waar nodig. Toch behoudt iedere leefgroep zijn eigenheid en privacy omdat het kantoor in het midden een zekere afstand schept. Door de verbinding van de gebouwen konden we de brandveiligheid van de bestaande gebouwen ook verhogen en evenwaardig maken met de huidige regelgevingen.”

 

Look van hout, robuustheid van steen

Voor de bekleding van de gevel van de eerste verdieping en van de brede dakoversteken schreven de architecten Rockpanel Woods Teak voor. De Rockpanel Woods-platen zijn vervaardigd van geperst steenwol van basalt, een vulkanisch gesteente dat veel voorkomt in de natuur, met een kleine hoeveelheid organisch bindmiddel. De gevelplaten zijn recycleerbaar en hebben een erkende levensduur van 50 jaar. Rockpanel Woods combineert de eigenschappen van hout en steen. Een product met de authentieke uitstraling en de verwerkbaarheid van hout en met de duurzaamheid, robuustheid en brandveiligheid van steen. De platen rotten en delamineren niet. De gevelpanelen hebben standaard Europese brandklasse B-s2,d0. Voor toepassingen waarbij strenge brandveiligheidseisen gelden, zijn er A2-gevelpanelen die voldoen aan Europese brandklasse A2-s1,d0.

 

Moderne uitstraling

Op de gevel werden de platen gepotdekseld, wat wil zeggen dat de planken horizontaal en elkaar gedeeltelijk overlappend bevestigd werden. “We kozen voor Rockpanel Woods Teak omdat het materiaal garant staat voor een warme uitstraling in relatie met de bestaande gebouwen en het omringende bos. Het gebouw geniet van een houtlook die, in tegenstelling tot echt hout, minimaal onderhoud vergt. De architectuur van het nieuwe gebouw sluit aan bij de bestaande panden, maar heeft toch een nieuwe en moderne uitstraling”, besluit architect Chys.

GERELATEERDE DOSSIERS