Doorzoek volledige site
13 augustus 2013 | JAN DANEELS

ARC13 beloont beste synthese van gebruiksgemak, techniek en esthetiek met Interieuraward

Het Nederlandse vakblad de Architect lanceerde vorig jaar de ARC Awards om ontwerpen in de breedste zin van het woord te promoten. ARC gaat ook op zoek naar een waardige opvolger voor het Universiteitsrestaurant Lodewijk in Utrecht van het Belgische interieurarchitectenbureau PUUR, het winnend project van 2012 in de categorie Interieur.
Het Nederlandse vakblad de Architect lanceerde vorig jaar de ARC Awards om ontwerpen in de breedste zin van het woord te promoten. ARC gaat ook op zoek naar een waardige opvolger voor de Universiteitsrestaurant Lodewijk in Utrecht van het Belgische interieurarchitectenbureau PUUR, het winnend project van 2012 in de categorie Interieur. Ook architecten en designers kunnen zich nog steeds inschrijven voor de categorieën Architectuur en Stoelontwerp, en wel tot en met 30 augustus.

   
   
    

ARC13 gaat op zoek naar een waardige opvolger voor het Universiteitsrestaurant Lodewijk in Utrecht van het Belgische bureau PUUR. (Beeld (l.): Jeroen Musch)De Interieuraward, een initiatief van PLAN@OFFICE en Nederlands vakblad de Architect, wordt uitgereikt aan een in Nederland of België gerealiseerd interieurproject dat zich onderscheidt door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek. Het doel van ARC13 Interieur is het dichter bij elkaar brengen van de werelden van ontwerp, opdrachtgeverschap en productvormgeving. Vorig jaar werd het Belgische bureau PUUR op basis van die criteria gelauwerd met het project voor de Universiteitbibliotheek Binnenstad in Utrecht. Daarbij nam het een restaurant onder handen dat zich vandaag als ontmoetingsplek kan meten met concurrenten in de binnenstad. Het ontwerp brengt kenmerken uit de geschiedenis van het monumentale gebouwcomplex op een eigentijdse wijze terug en versterkt de identiteit van de plek.

De Universiteit Utrecht speelde haar rol als opdrachtgever in het ontwerpproces daarbij sterk uit. Enerzijds door het samenstellen van een multidisciplinair team (interieurarchitect, bouwkundig architect, technisch ingenieur, projectmanager, programmamanager, akoestisch ingenieur, horeca-adviseur) en anderzijds door monumentale panden op te waarderen, tot zelfs grote tevredenheid van Monumentenzorg.

Tweede leven

De panden aan de Drift en de Wittevrouwenstraat ademen een rijke geschiedenis, die door het hergebruik een tweede leven krijgen. (Studenten)restaurant Lodewijk draagt bij aan het 'kloppend hart' van de binnenstadscampus van de UU en maakt deel uit van de Universiteitsbibliotheek (UB) Binnenstad in het complex Wittevrouwenstraat 7-11bis in combinatie met de panden Drift 27-31.

   

Beeld: Liesbet GoetschalckxHerinterpreteren en abstraheren

PUUR interieurarchitecten creeërde een duurzaam en tijdloos interieur voor het studentenrestaurant Lodewijk, door kenmerken uit de geschiedenis te herinterpreteren en te abstraheren in een hedendaagse toepassing. Om de studenten zich te kunnen laten ontspannen, werd in het restaurant een andere sfeer nagestreefd dan in de rest van de UBB. Projectarchitect Jan Geysen realiseerde verschillende ruimtes zodat de studenten die plek kunnen zoeken waar ze zich thuis voelen. Om het universiteitsrestaurant te presenteren naar de straat, is de Salon voorzien van een meer uitgesproken materialisering, die van buitenaf goed zichtbaar is.

    

Beelden: Liesbet Goetschalckx


Zin om mee te dingen naar de overwinning in de categorie Interieur, Architectuur of Stoelontwerp van ARC13? Dien hier nog tot en met 30 augustus uw kandidatuur in.