Doorzoek volledige site
20 augustus 2013 | JAN DANEELS

Troonopvolger van Brett Baguette voor ARC Award Stoelontwerp

Het Nederlandse vakblad de Architect lanceerde vorig jaar de ARC Awards om ontwerpen in de breedste zin van het woord te promoten. In de categorie Stoelontwerp ging Brett Baguette van Michael Schoner vorig jaar met de prijzen aan de haal. Designers die de award dit jaar in de (zelfontworpen) kast willen zetten, kunnen nog tot en met 30 augustus hun kandidatuur indienen.
Het Nederlandse vakblad de Architect lanceerde vorig jaar de ARC Awards om ontwerpen in de breedste zin van het woord te promoten. In de categorie Stoelontwerp ging Brett Baguette van Michael Schoner, een strakke plooistoel gebaseerd op de DIY-stoelen van Gerrit Rietveld, vorig jaar met de prijzen aan de haal. Designers die de award dit jaar in de (zelfontworpen) kast willen zetten, kunnen nog tot en met 30 augustus hun kandidatuur indienen.


Produceerbaarheid en technologische innovatie


De ARC Award Stoelontwerp heeft volgens ARC als doel vernieuwend stoelontwerp te promoten, met een focus op produceerbaarheid en technologische innovatie. ARC13 Stoelontwerp wil daarbij talentvolle stoelontwerpen een podium bieden en innovatie in de markt zichtbaar maken. Bij de beoordeling let de jury op functionaliteit, karakter en materiaalgebruik.

Dat is net de reden waarom Michael Schoner met zijn Brett Baguette vorig jaar de hoogste podiumplaats verdiende. De stoel is ontworpen om enkel met hamer en cirkelzaag te worden geproduceerd. Op vraag van de tijdelijke Amsterdamse bar Barry in kunstencentrum W139 ontwierp Schoner een stoel die makkelijk opgeruimd en weggezet kan worden. Desondanks had de ruimte van bar Barry een stoel nodig die een zekere robuustheid uitstraalde.


Stapelbaar

Schoner kwam op de proppen met een stoel die op het eerste zicht de geometrie van een klassieke plooistoel overneemt. Met dat verschil – op het tweede zicht – dat hij niet plooi- maar wel stapelbaar is. Schoner baseerde zijn ontwerp losjes op de DIY-stoelen van Gerrit Rietveld en het stalen meubilair van Enzo Mari’s Autoprogettazione. Verder refereert de Baguette naar het design van de vijftiger en zestiger jaren als dat van Friso Kramer en Giancarlo Piretti. Al die verwijzingen, inclusief de eigentijdse touch van Schoner maken van de Brett Baguette een gedurfde, eenvoudige en actieve stoel.

Denk je zelf de stoel ontworpen te hebben die de Brett Baguette eervol van de troon kan stoten? Of heb je als (interieur)architect een project gerealiseerd dat kans maakt in de categorieën Interieur of Architectuur? Dien dan hier nog tot en met 30 augustus je kandidatuur in.