Doorzoek volledige site
24 maart 2021

Van noodthuiswerkplek tot een SELKA werkplek

Illustratie | © Ergo Comfort

Selka, een bedrijf in Nastola, Finland ontwerpt en produceert al jaren kwaliteitsvol meubilair voor restaurants en cruiseschepen. In augustus stopten de werkzaamheden; een schok ging door Nastola, Selka is al tientallen jaren een belangrijke werkgever voor de regio. "Door de jaren heen was men de productontwikkeling vergeten”, analyseerde Juha Nevalainen, jaren werknemer van Selka. Het faillissement was een nu-of-nooit moment; Juha nam zijn telefoon en contacteerde leveranciers, klanten en “oud” werknemers. Samen met vijf werknemers kochten ze Selka, en een nieuw verhaal is begonnen.

De webdesigner, Janne Kujanen, wilde graag een hogere laptoptafel en omdat die niet voorhanden was, tekende hij wat ruwe schetsen. Ari Kanerva, Fins Designer van 2019, kreeg de opdracht om die om te zetten in een mooi, functioneel product. In maart is het prototype klaar. En dan maakte Covid-19 zijn intrede in Finland. De lockdown en quarantaine dwingen mensen om thuis te werken; vaak in kleine ruimtes die ze delen met familieleden en kinderen. De ene maakt van de strijkplank een sta-werkplek, de ander plaatst de laptop op de vensterbank, etc. Nek-en rugklachten, hoofdpijn etc. nemen systematisch toe. Bovenop al de mentale druk en stress.

Het Selka-team ging de uitdaging aan: het ontwerpen van ergonomisch meubilair zonder in te boeten op kwaliteit en design. De Mahtuva en Sopiva zitsta tafels kregen vorm. Selkastore.fi ging online en de bal was aan het rollen.

Ondertussen worden de Selka tafels verkocht in 19 landen. Heel wat klanten waren aangenaam verrast van de hoge kwaliteit van het materiaal; de afwerking en het gebruikersgemak. Selkastore.be werd opgestart in samenwerking met Ergo Comfort, al jaren een referentie wanneer het gaat om professioneel ergonomisch advies en kwaliteitsvolle producten.   

“Veel mensen hebben noodgedwongen van hun keukentafel een noodwerkplek moeten maken met vaak de nodige rug-en nekpijn als gevolg. En dan zwijgen we nog over de vele uren die we onafgebroken na elkaar zittend werkend doorbrengen (ondanks de vele wandelingen). Men spreekt niet voor niets van een heuse 'zitmarathon'. En niet iedereen heeft de plaats om in een aparte kamer een heus bureau in te richten. De opmerking die ook regelmatig terugkwam: bestaan er ook mooie tafels die er niet uitzien als kantoortafels en die we na het werk nog voor iets anders kunnen gebruiken ?  De oplossing vond ik in de Selka tafels. Ik heb dan ook niet geaarzeld om een samenwerking met Selka op te starten", zegt Linda Deijnckens van Ergo Comfort.

Naast het thuiskantoor komen de compacte en gebruiksvriendelijke Selka tafels ook van pas in hotels, restaurants en eventlocaties die het 'hybride werken' omarmen. Hetzelfde geldt voor tweede verblijven: aan de kust of in de Ardennen, rustig en veilig werken aan een Selka tafel, gezond voor lichaam en geest. 

 

Selka zit sta tafels

Fierheid van het ambacht, liefde voor het product, kennis van de technologie en jarenlange ervaring: die elementen zie je in elke Selka tafel. De tafels worden gekenmerkt door de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen (staal, aluminium en hout, allemaal recycleerbaar). Elk onderdeel kan apart vervangen of vernieuwd worden maw lange levensduur. Bovendien genieten de producten van een tijdloos design en pure en elegante lijnen.

De Selka tafels zijn ook multifunctioneel: tijdens de dag een zit statafel om te werken, webinars te geven etc., nadien is het een handige extra tafel in de keuken of  een leuke bartafel.

 

Sopiva 

  • Verkrijgbaar in vele frisse, hedendaagse kleuren
  • In hoogte instelbaar dmv een manuele hendel; geen elektriciteit nodig maw milieu- en budgetvriendelijk
  • Compact Small (50 x 35cm) of Medium (68 x 50cm)
  • Met een aluminium of eiken blad
  • Snelle levering en beperkte CO2-voetafdruk door het compact verpakken van de ongemonteerde tafel (snel en makkelijk zelf te monteren).

 

Mahtuva

  • Verschillende afmetingen van small tot extra large
  • Manueel met handpomp zonder elektriciteit, ondertussen ook met een herlaadbare batterij of elektrisch met displaybediening of via een app die je favoriete stahoogte en of zithoogte kent, je eraan herinnert om van houding te veranderen maw je helpt om doorheen de dag meer te bewegen; dat houdt je actiever en alerter.

Zowel voor Sopiva en Mahtuva zijn er nu wieltjes; je zet je tafel makkelijk waar je wil, doorheen heel je appartement of woonkamer. 

 

GERELATEERDE DOSSIERS