Doorzoek volledige site
24 maart 2021 | TIM JANSSENS

UAU collectiv ontwerpt Ideale voedingsbodem voor topsporttalent in Hasselt

De GO! Next-sportschool bestaat uit een sport- en onderwijsgebouw, met een elegante betonnen luifel als cruciale verbindende factor. Illustratie | Philippe van Gelooven
Met zijn elegante ronde vorm creëert de luifel een halfoverdekte rondgang, die de leesbaarheid van de site bevordert. Illustratie | Philippe van Gelooven
De zachtgouden kleur van de gevels varieert naargelang de lichtinval. Illustratie | Philippe van Gelooven
De grote multifunctionele sporthal is uitgerust met een kwalitatieve houten vloer. Illustratie | Philippe van Gelooven
Robuuste materialen zoals zichtbeton en staal voeren de boventoon. Illustratie | Philippe van Gelooven
Achteraan de campus zijn ook nog een voetbalveld met kunstgras en een sprintpiste aangelegd. Illustratie | Philippe van Gelooven

België heeft als topsportland nog heel wat watertjes te doorzwemmen, maar met de bouw van de gloednieuwe GO! Next-sportschool in Hasselt is de lat toch weer een tikkeltje hoger gelegd. In deze ‘pure sportschool’ worden uitsluitend richtingen uit het studiegebied sport aangeboden en kunnen leerlingen tal van keuzesporten beoefenen. De infrastructuur is navenant: een state of the art onderwijsgebouw, een sportcomplex met een grote sporthal, een polyvalente ruimte en vier kleinere sportzalen, een gecertificeerd voetbalveld, een sprintpiste … En ook aan architecturale allure is geen gebrek, met dank aan het ontwerp van UAU collectiv.

Na een bouwperiode van een kleine twee jaar opende de nieuwe GO! Next-sportschool op 1 september 2020 de deuren. Op deze 8000 m² grote campus aan de Elfde-Liniestraat in Hasselt kunnen 650 leerlingen zich in perfecte omstandigheden aan hun onderwijs- en topsportcarrière wijden. Het complex is ontworpen door UAU collectiv, dat al meteen een belangrijke knoop doorhakte. “Aanvankelijk overwogen we nog om alle functies in één groot gebouw te groeperen, maar uiteindelijk hebben we er toch voor geopteerd om het onderwijs- en het sportgedeelte op te splitsen”, legt projectarchitecte Lize Gielkens uit. “In het onderwijsgebouw bevinden zich de klaslokalen, de administratieve ruimtes (zoals het secretariaat) en ondersteunende functies. Het sportgebouw biedt niet enkel plaats aan een grote multifunctionele sporthal en een aanpalende polyvalente zaal, die beide zijn ondergebracht op de eerste verdieping, maar ook aan vier halfverzonken kleinere sportzalen op niveau -1: een gevechtssportzaal, een danszaal, een turnzaal en een fitnesszaal. Het gelijkvloerse niveau is voorbehouden voor de inkom, de kleedkamers, lockers en bergingen. Achteraan de campus zijn ook nog een voetbalveld met kunstgras en een sprintpiste aangelegd.” 

 

“Niet enkel architecturaal, maar ook bouwkundig staat alles op punt in deze hypermoderne sportschool”

 

Luifel als verbindende factor

Wat meteen opvalt, is dat het sport- en onderwijsgebouw op een slimme manier zijn ingeplant. Ze staan geschrankt ten opzichte van elkaar, zodat er twee gezamenlijke buitenruimtes ontstonden, die zowel een verhard gedeelte als een groenzone met recreatieve sport- en spelfaciliteiten omvatten. Een betonnen luifel verbindt de twee overstaande hoeken en zorgt ervoor dat de campus één geheel vormt. “De luifel is een cruciale verbindende factor”, zegt Lize Gielkens. “Met zijn elegante ronde vorm creëert hij een halfoverdekte rondgang, die de leesbaarheid van de site bevordert en alle aanwezigen op een intuïtieve manier naar de toegangen van de gebouwen begeleidt. De luifel oogt slank en eenvoudig, maar vergde wel een sterk staaltje studiewerk. Hij loopt schuin af en steunt op stalen kolommen, waarin ook de regenwaterafvoer verwerkt is. Het resultaat mag er wezen, dus we kijken ernaar uit om dat procedé in de toekomst ook toe te passen in andere projecten.”

 

Massieve materialen

Aangezien de schoolinfrastructuur intensief gebruikt wordt en rondvliegende ballen er schering en inslag zijn, opteerden de architecten voor massieve, duurzame en robuuste materialen, zoals zichtbeton en stalen schrijnwerk. “Op de beglaasde sokkels na bestaat de buitenschil van de gebouwen uit een geprofileerde aluminiumplaat met geanodiseerde coating, die we zelf ontworpen hebben om een tikkeltje reliëf en een speelse geveldynamiek te verkrijgen. We hebben er een V-vorm in gecreëerd die zon vangt, waardoor de zachtgouden kleur van de gevels varieert naargelang de lichtinval”, legt Lize Gielkens uit. “Binnen in de gebouwen zijn de dragende betonkolommen en -wanden grotendeels in het zicht gelaten en aangevuld met lichte wanden, kwestie van de nodige ruimtelijke flexibiliteit te kunnen garanderen. Zo zouden twee klaslokalen in de toekomst kunnen worden samengevoegd zonder dat er structurele breekwerken aan te pas komen. Een ecologische houtskeletstructuur vormt de basis voor de binnenschil. Kortom: niet enkel architecturaal, maar ook bouwkundig staat alles op punt in deze hypermoderne sportschool!”

GERELATEERDE DOSSIERS