Doorzoek volledige site
24 maart 2021

Flexibele werkplek en visitekaartje voor circulair bouwen

Illustratie | © Schüco
Illustratie | © Schüco
Illustratie | © Schüco

In opdracht van de Belgische voedselproducent Vandemoortele Group ontwierp het Amsterdamse architectenbureau RAU het nieuwe hoofdkantoor en ‘Food Experience Centre’ in Gent. Naast een flexibele en innovatieve werkplek met een oppervlakte van ruim 5.000 vierkante meter, moest het gebouw ook uitgroeien tot een schoolvoorbeeld van duurzaamheid en circulair bouwen. Voor de geveltechnologie werd daarom een beroep gedaan op Schüco, pionier en expert in de toepassing van de cradle-to-cradle filosofie.

Schüco werd betrokken bij het project toen gevelbouwer Vorsselmans, toonaangevende specialist in aluminium ramen en gevels, aanhaakte bij het project. Zij realiseerden een volledig de- en remontabele modulaire vliesgevel, opgebouwd met de Schüco FWS 50, met een stijldiepte van 150 millimeter. Zo kunnen onderdelen van het gebouw in de toekomst worden hergebruikt en met minimale aanpassingen uitgebreid.

 

Duurzaamheid in het DNA

Voor Schüco is circulariteit geen modewoord. Duurzaamheid zit in het DNA van het bedrijf. “Alles start bij de materiaalkeuze en de productontwikkeling”, stelt Joep Römgens, head of engineering België & Luxemburg bij Schüco. “We staan in de eerste plaats voor kwaliteitsproducten die zo lang mogelijk op topniveau blijven. Aangaande de recycleerbaarheid zetten we volop in op een holistische benadering. We kijken meer dan alleen naar het aluminium, we houden ook rekening met het beslag, het rubber het glas...  Schüco loopt dan ook ver vooruit als het gaat om het intensief ontwikkelen, testen en certificeren van unieke cradle-to-cradle-producten. Kortom, dit project was ons op het lijf geschreven.”

 

Technische uitdagingen

Twee vereisten zorgden voor een extra technische uitdaging: de brandveiligheid en de hoge eisen op het vlak van akoestische isolatie. Vorsselmans kon daarvoor rekenen op de betrokkenheid en ondersteuning van Schüco.

Waar de gevel grenst aan de trappenhuizen is hij brandwerend uitgevoerd. Aan de zuidkant, waar het gebouw grenst aan de drukke Ottergemsesteenweg, werd akoestisch glas geplaatst. Nergens zijn deze aanvullende eisen zichtbaar aan de buitenkant van het gebouw.

Voor de zonwering ten slotte werd gekozen voor de Schüco ALB, met rechthoekige lamellen van 400 millimeter breed. Voor dit project werden ze met een opvallend verspringend patroon op een afstand van 160 millimeter van het glas geplaatst.

 

Circulair visitekaartje

Alles samen is de gevel van dit project een staaltje van toptechniek, perfect geïntegreerd in de duurzame visie van de architect. Een echt visitekaartje, en zo ziet de Belgische overheid het ook. Het gebruikt dit gebouw als voorbeeld om circulariteit te toetsen en te definiëren.

Het volledig gebouw mocht uiteindelijk het BREEAM Excellent label ontvangen. Naast de passieve energetische middelen die in het ontwerp zijn geïmplementeerd, helpen verschillende actieve energiesystemen om energie uit hernieuwbare bronnen te genereren. Denk bijvoorbeeld aan de fotovoltaïsche modules op het dak, aardesondes in combinatie met een warmtepomp en een regenwaterreservoir.

GERELATEERDE DOSSIERS