Doorzoek volledige site
25 maart 2021

Sint-Antonius Abtkerk in Meulestede krijgt nieuw leven als culturele ontmoetingsplek (OFFICEU – Atelier Arne Deruyter)

Illustratie | OFFICEU – Atelier Arne Deruyter
Illustratie | OFFICEU – Atelier Arne Deruyter
Illustratie | OFFICEU – Atelier Arne Deruyter

De Sint-Antonius Abtkerk in Meulestede krijgt een nieuw leven als polyvalente ruimte voor onder meer tentoonstellingen en concerten. De Stad zal de kerk renoveren en herinrichten, naar een ontwerp van het architectenteam OFFICEU architects for urbanityAtelier Arne Deruyter. Aan de buitenzijde van de sacristie komt een aanbouw, die ruimte biedt voor een zomerfoyer, sanitair en een terras.

Vernieuwingsoperatie

De Sint-Antonius Abtkerk in Meulestede krijgt een nieuw leven als polyvalente ruimte voor cultuur- en wijkgebonden activiteiten. Onder beheer van de vzw Meulestede zullen er onder meer concerten, tentoonstellingen en beurzen plaatsvinden. De Stad Gent zal de kerk renoveren en herinrichten.

De kerk en het interieur hebben erfgoedwaarde, en het orgel is beschermd als monument. Het kerkschip verandert niet structureel, maar wordt wel opgefrist. Het interieur wordt opnieuw geschilderd en uitgerust met een nieuwe verwarmingsinstallatie met het oog op concerten en andere activiteiten.

De sacristie krijgt een nieuwe invulling als foyer met een keuken. In de waardevolle sacristiekasten kan mogelijk een vestiaire ondergebracht worden. De ruimte boven de sacristie kan gebruikt worden als polyvalente ruimte of artiestenloge.

 

Zomerfoyer en terras als link met het park

Aan de buitenzijde van de sacristie komt een aanbouw in een fijne stalen structuur. Die aanbouw biedt ruimte voor een zomerfoyer, sanitair en een terras. Klimplanten kunnen de pergolastructuur op termijn begroeien en zo een mooie groene overgang maken van de kerk naar Meulestedepark.

Na de renovatie en de uitbreiding zal de kerk ook toegankelijker zijn. Ze krijgt een aantal nieuwe toegangen aan de kant van Meulestedepark. Die komen op plekken waar in de gevel al sporen zijn van openingen die in het verleden werden dichtgemaakt. Door middel van enkele goedgeplaatste hellingen zullen ook personen die minder goed te been zijn alle ruimtes vlot kunnen bereiken.

"Met deze doordachte herbestemming krijgt de kerk op Meulestede een nieuwe gemeenschapsfunctie en meer betekenis voor de wijk en de bewoners. We verbinden nu letterlijk en figuurlijk de kerk en de buurt. Door de inspraak in het traject, de activiteiten en ontmoetingen die zullen plaatsvinden binnen, maar ook door het nieuwe terras, de nieuwe overgang naar het park en de betere toegankelijkheid", aldus Annelies Storms, schepen van Facility Management.
 

Volgende stappen

Het architectenteam OFFICEU – Atelier Arne Deruyter heeft een voorontwerp klaar. De architecten verfijnen momenteel het ontwerp op basis van vragen en opmerkingen van bewoners en stadsdiensten en bereiden de aanvraag tot omgevingsvergunning voor. Daarna zal de Stad een aannemer aanstellen. Als alles goed gaat kan de uitvoering halverwege 2022 starten.

GERELATEERDE DOSSIERS