Doorzoek volledige site
31 maart 2021 | ARCHITECTURA.BE

In memoriam: Constantin Brodzki et Emile Verhaegen

Emile Verhaegen Illustratie | archipelago.be
Voormalige hoofdzetel van CBR Cementbedrijven, Terhulpsesteenweg, te Watermaal-Bosvoorde, in de Brussels Hoofdstedelijk Gewest, België. Architekten: Constantin Brodzki en in samenwerking met Marcel Lambrichs (1967-1970) Illustratie | Wikimedia Commons - Guy Delsaut

De Belgische architectuurwereld is dubbel in rouw deze week. Op 28 maart zijn Emile Verhaegen en Constantin Brodzki overleden, twee getalenteerde architecten met een uitgesproken visie. 

Emile Verhaegen (1935-2021)

"Met grote verslagenheid melden wij het overlijden van Emile Verhaegen. Afgestudeerd als Burgerlijk Ingenieur-Architect in 1959, oprichter van het Bureau d’Architecture Emile Verhaegen en buitengewoon hoogleraar aan de UCLouvain; een mentor voor velen onder ons", staat te lezen op de website van archipelago. "De oudere collega’s herinneren zich zijn rijzige gestalte die over de tekentafels leunde, en later over de schermen, om ons vragen te stellen, ons aan te moedigen, of ons de juiste impuls voor het project te geven. Hij inspireerde ons, een architectuur ten dienste van hen die er in wonen, een architectuur die gevoelig is voor de context en het algemeen belang, een architectuur voor het leven. archipelago brengt hulde aan hem door in zijn voetsporen te treden."

Emile Verhaegen richtte zestig jaar geleden zijn eigen bureau op, BAEV of Bureau Architecture Emile Verhaegen (sinds 2014 Bureau Architecture Engineering Verhaegen), gekend om zijn specialisatie in ziekenhuisinfrastructuur, zowel in België als in het buitenland. 
 

Constantin Brodzki (1924 - 2021)

Geboren in Rome, en zoon van een Poolse vader en Belgische moeder, was Constantin Brodzki is van de figuren van het modernisme in ons land, en meer bepaald van het brutalisme. Na zijn afstuderen aan La Cambre liep hij stage bij onder meer Oscar Niemeyer. In ons land heeft hij enkele modernistische parels ontworpen, en dan vooral in Brussel: het CBR-gebouw in Watermaal-Bosvoorde, het filmmuseum- Cinematek (afgebroken in 2006), de supermarkt ROB in Sint-Pieters-Woluwe en de Swift-gebouwen in Terhulpen. Hij heeft ook het paviljoen gerealiseerd voor de Congelese fauna op Expo 58.