Doorzoek volledige site
08 april 2021

Sydney krijgt 'onwaarschijnlijk smalle' wolkenkrabber van Durbach Block Jaggers

Illustratie | Durbach Block Jaggers
Illustratie | Durbach Block Jaggers
Illustratie | Durbach Block Jaggers
Illustratie | Durbach Block Jaggers

Het Australische bureau Durbach Block Jaggers heeft zijn ontwerp onthuld voor het Pencil Tower Hotel, een 6,4 meter brede wolkenkrabber die gebouwd zal worden in Sydney. Met een hoogte-breedte verhouding van 16:1 wordt dit volgens het bureau de smalste wolkenkrabber van Australië.

Durbach Block Jaggers omschrijft de toren eerder als een ‘sky scratcher’ dan een ‘skyscraper’ aangezien het gebouw te smal is om voor een wolkenkrabber door te gaan. De 100 meter hoge toren zal in downtown Sydney komen te liggen op een site in Pitt Street, die langs de straatzijde amper 6,4 meter breed is. 

Het hotel zal 173 kamers bevatten met zes suites op elke verdieping. De toren rust op een podiumgebouw van zeven verdiepingen hoog dat een lobby, café en lounge herbergt. De toren wordt bekroond met een wellness op de bovenste verdiepingen die uitgeeft op een balkon.
 

Zuilgebouw

Volgens de ontwerpers neemt de slanke wolkenkrabber zo het uitzicht aan van een zuil die rust op een sokkel, bekroond door een kapiteel. Het podium refereert naar de naastgelegen gevels op straatniveau, terwijl de toren een modern karakter krijgt en de wellness overdekt wordt door een gewelfd dak met een betegeld plafond dat zichtbaar is vanop de straat en voor de hele stad.

Het gebouw zal grotendeels zonder kranen gebouwd worden gezien de beperkingen van de site. Terwijl het podium zal opgetrokken worden met traditionele betonnen pijlers en platen, zullen de bovenste verdiepingen gemaakt zijn met een stalen bekisting die deel zal worden van de permanente structuur.

GERELATEERDE DOSSIERS