Doorzoek volledige site
12 april 2021

Een tweede leven voor de voorgevel: experimentele constructie met gerecycleerde platen in vezelcement

Illustratie | © Olaf Mahlstedt, Hannover

Binnen de logica van de grijze energie en de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen werden gerecycleerde saunabankjes, oude industriële platen in gegoten glas en EQUITONE-platen in vezelcement (vroeger bekend onder de naam Eternit-platen) gebruikt voor de voorgevel van een vernieuwend proefproject in de wijk van de wereldtentoonstelling Kronsberg in Hannover

Een gerecycleerde en recycleerbare woning

Architect Cityförster ontwierp voor de bouwheer, het bedrijf Gundlach Bau und Immobilien GmbH, een 'recycleerbare woning' die als prototype dient voor de mogelijkheden en het potentieel van verschillende soorten recyclage.

Zo werd de voorgevel voor 90% bekleed met gerecycleerde bouwmaterialen afkomstig van een aantal lokale afbraak- en reconstructieprojecten van de bouwheer. De geventileerde gevel is naast een tweede-huidgevel ook een ontleedbaar en recycleerbaar systeem, een voordeel dat hier uitstekend wordt benut.

 

Stijlvolle materialen

De platen in vezelcement waren oorspronkelijk groen van kleur. Ze dateren al van 2007, maar zijn nog volledig intact. Vandaag zijn ze ebbenhoutzwart en samen met de elementen in geprofileerd glas kenmerkend voor de nieuwe voorgevel. De gevelplaten zijn groot van formaat en zichtbaar vastgemaakt op een houten structuur. Ze zijn niet brandbaar en gaan ruim 50 jaar mee. Ze kunnen dus heel gemakkelijk worden hergebruikt.

 

Binnen én buiten

Het compacte gebouw bestaat uit drie verdiepingen en een dakterras en biedt 145 m² woonruimte. De helft van de bouwmaterialen die werden gebruikt voor de binneninrichting, is ook gerecycleerd. Zo bestaat de isolatie van de structuur in massiefhout bijvoorbeeld uit gerecycleerde zakken van cacaobonen.

Het ontwerp van architect Cityförster voldoet perfect aan de wens van de bouwheer: een '100% recycleerbare woning'. En dat is bijzonder vernieuwend. De huurders van het recycleerbare en volledig ontleedbare woongebouw konden in 2019 verhuizen. De gevel is met name bekleed met EQUITONE-platen, niet-brandbare platen met een levensduur van ruim 50 jaar.

 

Gevel in de prijzen gevallen

Het ‘Recyclinghaus’ mocht onlangs in het kader van de Duitse Gevelawards 2020 in de categorie geventileerde gevelbekledingen een speciale duurzaamheidsprijs in ontvangst nemen. De jury verklaarde onder de indruk te zijn van het voorbeeldige concept.

 

GERELATEERDE DOSSIERS