51N4E valt opnieuw in de prijzen met Skanderbegplein in Tirana

De winnaars van de European Award for Architectural Heritage Intervention AADIPA zijn bekendgemaakt. Vier projecten van Belgische architecten waren genomineerd en een daarvan heeft de prijs binnengehaald: 51N4E i.s.m.  Plant en Houtgoed, Anri Sala en iRI voor het Skanderbegplein in Tirana. Het is niet de eerste keer dat het project internationaal wordt gelauwerd.

De andere genomineerden waren in de categorie ‘Exterior Spaces’ Binario architectes i.s.m. Pigeon Ochej Paysage en L’Escaut  Architecture voor het bezoekerscentrum van de Abdij Van Villers,  en in de categorie ‘Intervention in Built Heritage’ Bovenbouw Architectuur i.s.m. Barbara Van Der Wee Architects voor het project 'Renovatie panden Leysstraat' in Antwerpen en opnieuw 51N4E met het Kunstencentrum Budafabriek in Kortrijk.

Door de prijs aan 51N4E toe te kennen, die het plein realiseerde in samenwerking met Anri Sala, iRI and Plant en Houtgoed, wil de jury de aandacht vestigen op de vrijheid die de ontwerpers aan de dag hebben gelegd om aan de uitdaging van het werken op een site die extreem complex en symbolisch is wegens zijn historische en politieke context te beantwoorden. “Dankzij de bescheidenheid van het nieuwe plein, uitgedrukt door een subtiele topografie die de waarde van het omringende architecturale complex bevestigt en porositeit creëert, breekt het plein met de compositie van de bestaande stedelijke as en genereert zo een nieuw model van stedelijke ruimte”, aldus de jury.

Het Skanderbegplein won vorig jaar ook al de European Prize for Public Space en was een van de vijf finalisten van de Mies van der Rohe Award 2019.

Bron: AADIPA

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage