Doorzoek volledige site
15 april 2021

UAU collectiv opent uniek 'art & food'-concept Brousse in Hasselt

Illustratie | UAU collectiv

Het Hasseltse architectenbureau UAU collectiv wil een wereld van verwondering scheppen. Iedere opdracht grijpen ze aan met een open geest met het doel om een meerwaarde te creëren voor de mensen en hun omgeving. Ook met dit nieuwe (eigen) zijproject willen ze hieraan vasthouden en een unieke sfeer brengen. In Brousse - gelegen langs de Kunstlaan in Hasselt - willen ze een creatief platform scheppen. Een platform waarin ze 'art & food' samenbrengen tot één interessant geheel. Op deze manier ontstaat een ‘open huis’ waar creatieve mensen in een rustige ontspannen omgeving kunnen connecteren.  

De naam

Waarom 'Brousse'? "Het kan zijn dat de keuze voor de naam te maken heeft met ‘het gevoel’ dat we samen hadden bij een enorm mooie ervaring midden in de jungle van Zuid-Afrika, ...of dat je van buitenaf en bij het binnenkomen overwelmd wordt door de enorm grote tropische planten… of het eerste schilderij dat we samen aankochten, #backdrop0513 van Stefan Peeters, dat je uitnodigt om binnen te komen", klinkt het bij de drie oprichters van UAU collectiv Joris Diliën, Frederik Vaes en Massimo Pignanelli. 

In ieder geval… 'Brousse' nodigt je uit om aandachtig te zijn, om je creatieve geest te openen en om uw mening te delen. Het wil op je inwerken door je geest te kalmeren, maar terwijl ook een gevoel van verbondheid opwekken. Brousse combineert mensen en hun creativiteit op een manier dat je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en je verankert tussen alle grootsheid.

 

Eigen uitbating

"Om dit in goede banen te leiden zullen we, eigenzinnig zoals we zijn, zelf instaan voor de uitbating. We gaan een intense samenwerking aan met verschillende ‘curatoren’, eentje voor de component ‘art’ en de ander voor de component ‘food’. Het doel is mensen die het verschil willen maken en meerwaarde willen creëren samen te brengen in “Brousse”", aldus de drie oprichters. 

 

Art

In eerste instantie willen de uitbaters de ruimte openstellen voor talentvolle, opkomende kunstenaars. De ruimte zal dus gebruikt worden als een kunstgalerij. De eerste expo start op 17 april 2021 onder de titel: ‘Locus Amoenus’, dit van de jonge talentvolle kunstenaar Stefan Peters, uit Hasselt. Bedoeling is om, net als een galerij, periodiek verschillende exposities te organiseren van verschillende artiesten. Er zijn nog gesprekken aan de gang met een paar mensen die dit zouden willen cureren. 

 

Food

Hieraan willen de uitbaters ook een ‘food-ervaring’ koppelen. De curator hiervoor is wel reeds bekend. "Jonge chef Marc Steyfkens (bekend van ‘Peppe & Marcus’) zal dit samen met ons trekken.  We gaan een concept rond ‘sharing plates’ opzetten met zeer verrassende composities en mooie smaakcombinaties waarin het ‘delen’ centraal staat: het delen van eten en gedachten. Het connecteren rondom 'art & food' is erg belangrijk voor ons. Er zullen dan ook maar 3 grote tafels in de ruimte voorzien worden (samen een 30-tal couverts) waar mensen samen komen rond ‘gezonde’ voeding. Geen ‘tete-a-tete’, geen broodjesbar, geen gefrituurde inktvisringen, geen danscafé voor studenten… . Wel de sfeer van een rustige wijnbar met kwalitatief ‘sharing food’ rondom kunst, komt wellicht het dichtst bij hetgeen waar wij op mikken", klinkt het. 

 

Sound

Ook muziek zal een belangrijke factor zijn binnen het concept,… dit als verlijming tussen “food & art”. De juiste muziek zal grondig gekozen worden, op het juiste moment van de dag of avond. Om naburig geen hinder te veroorzaken hebben, is gekozen voor een geluidssysteem van topkwaliteit. Het grote voordeel daarvan is dat aan lage geluidsvolumes een rijke geluidskwaliteit kan gehaald worden, zonder overlast te scheppen.

Op de website van Brousse kan je alle info terugvinden. 

GERELATEERDE DOSSIERS