Doorzoek volledige site
15 april 2021 | LIESBETH VERHULST

Jonge ontwerpers gezocht voor internationale wedstrijd EUROPAN

Illustratie | EUROPAN

Ben je een architect of stedenbouwkundig ontwerper jonger en ben je jonger dan 40 jaar? Stel je dan kandidaat voor EUROPAN. Deze internationale ontwerpwedstrijd voor jonge, beloftevolle ontwerpers wordt tweejaarlijks georganiseerd sinds 1989 en is voor deze zestiende editie op zoek naar ambitieuze ontwerpteams voor drie sites in ons land: Tragel Zuid in Aalst, de CIVA-site in Brussel en de Sart-Hulet-site in Namen. 
 

Voor het eerst in haar dertigjarige geschiedenis kan EUROPAN een projectoproep lanceren in de drie Belgische gewesten: Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De sites hebben allemaal een link met water, als een rivier of drinkwaterreservoir, een natuurlijk landschap in een stedelijke of peri-stedelijke context. EUROPAN is in de eerste plaats op zoek naar innovatieve modellen die beantwoorden aan de krachtlijnen van Living Cities.

 

Drie projecten

Het Vlaamse project is gelegen in Aalst. Daar zoekt EUROPAN naar een ontwerpteam voor de transformatie van de industriële site Tragel Zuid langs de Dender tot een stedelijke mix van economische activiteiten met ruimte voor wonen, recreatie, natuur, onderwijs,...

Het Brusselse project is de CIVA-site, die na de verhuis van het museum in 2024 naar Kanal-Centre Pompidou, een nieuwe invulling krijgt. EUROPAN lanceert een oproep voor een visionaire toekomstvisie voor deze site, die ook een drinkwaterreservoir van Vivaqua omvat. Het moet een plek worden met een publieke functie, in lijn met circulaire ambities van het Brussels Gewest en die de erfgoedwaarden van de bestaande gebouwen meeneemt.

Het Waalse project omvat de transformatie van de militaire site van Sart-Hulet tot een programmatorische mix van wonen, productie-activiteiten, kleinschalige landbouw, sport en vrije tijd. EUROPAN is in de eerste plaats op zoek naar een gemeenschapsmodel dat wordt heruitgevonden op de sporen uit het verleden.

Alle info kan je hier terugvinden.