Doorzoek volledige site
27 augustus 2013 | JAN DANEELS

ARC 13 Oeuvre Award al bekend in september

Vorig jaar kwam het Nederlandse vakblad De Architect op de proppen met de ARC Awards. Dit jaar krijgt de uitreiking een vervolg en kunnen (interieur-)architecten, designers en samenwerkingsverbanden uit België en Nederland hun projecten inzenden voor diverse categorieën. Daarnaast reikt ARC ook een Oeuvre Award uit aan een architect of persoon uit een aanverwante discipline die op een onderscheidende manier een vakmatige bijdrage levert aan het verbeteren van de gebouwde omgeving.
Vorig jaar kwam het Nederlandse vakblad de Architect op de proppen met de ARC Awards. Dit jaar krijgt de uitreiking een vervolg en kunnen (interieur-)architecten, designers en samenwerkingsverbanden hun zelfgekozen projecten inzenden voor diverse categorieën. Daarnaast reikt ARC ook een Oeuvre Award uit aan een architect of persoon uit een aanverwante discipline die op een onderscheidende manier een vakmatige bijdrage levert aan het verbeteren van de gebouwde omgeving.
Maarten Kloos sleepte in 2012 de ARC Award Oeuvre in de wacht voor zijn rol als medeoprichter en directeur bij het ARCAM, het Architectuurcentrum Amsterdam. (Foto: Roelina Holtrop via deArchitect.nl)Van stoel tot stad

De Award maakt deel uit van de reeks prijzen die de Architect uitreikt onder de naam ARC13, waarbij ontwerpers projecten kunnen inzenden van stoel tot stad. Deze prijzen in de categorieën stoelontwerp, design, interieur en architectuur werden in mei 2013 uitgeschreven voor deelnemers uit België en Nederland. Elke ontwerper, afgestudeerd aan een erkende (interieur)-architectuur of designopleiding, kan tot en met 30 augustus meedingen door het inzenden van projecten die voltooid zijn tussen 1 augustus 2012 en 31 juli 2013. De winnaars hiervan worden op 21 november bekend gemaakt.

Maarten Kloos, medeoprichter en directeur van het ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam), ging vorig jaar met de Award naar huis. Kloos organiseert al drie decennia projecten, tentoonstellingen en debatten in Amsterdam. Dankzij deze activiteiten is architectuur voor een breed publiek op de kaart gezet. Volgens de jury is de rol die het Nederlandse Architectuurinstituut had moeten en kunnen spelen door Kloos beter en met verve vervuld.Potentiële winnaars Oeuvreprijs


De winnaar van de ARC13 Oeuvre Award wordt dit jaar al in september bekendgemaakt. De winnaar houdt namelijk een key note-lezing tijdens de feestelijke prijsuitreiking. De jury is vrij in de keuze van de mensen die ze voor de prijs in aanmerking wil laten komen. Via de sociale mediakanalen van de Architect zullen de komende tijd suggesties voor potentiële winnaars van de Oeuvreprijs worden ingewonnen. Uiteindelijk beslissen Willem Hein Schenk (De Zwarte Hond, voorzitter BNA, voorzitter jury), Hans de Jong (Provast), Jeroen Visschers (Academie van Bouwkunst Rotterdam) en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury) wie de award in de wacht zal slepen.