Doorzoek volledige site
28 april 2021

Natuurlijk spelen in participatief Nederlands project

Illustratie | © Goede Speelprojecten
Illustratie | © Goede Speelprojecten
Illustratie | © Goede Speelprojecten

Voor de gemeente Roosendaal is ‘gedurfde’ duurzaamheid niet zomaar een thema. Het is de strategie voor nieuwe oplossingen voor gebiedsontwikkeling en om een negatieve impact op het klimaat van de woon- en leefomgeving tot een minimum te beperken. De gemeente ontwikkelde een uniek bouwplan: ‘De Hoogt’ in Wouw. Gedurfd, omdat iedere bewoner zelf mag weten wat hij er bouwt, dus vrijwel zonder eisen van welstand. “Smaken verschillen. Als overheid willen wij geen control freak meer zijn en durven te zeggen: 'Doe het maar gewoon, bouw wat je wilt'", aldus de gemeente. Ook de openbare ruimte, een parkachtig gebied, werd medio 2020 in samenspraak met de (toekomstige) bewoners ingevuld.

Eetbare natuur

Het klimaat verandert. Dat leidt tot meer regenval, maar ook drogere, hetere zomers en dit heeft impact op de biodiversiteit. Angelo Kole, Senior Projectleider van het ingenieursbureau van de gemeente Roosendaal, geeft uitleg. “In de nieuwbouwwijk is een grote retentievijver gemaakt. Deze moest worden geïntegreerd in het totaalplaatje van het woonrijp maken in deze wijk. Ook de keuze en het maken van een beplantingsplan rond deze retentievijver en speelvoorziening was een leuke bijkomstigheid. Het beplantingsplan heeft als uitgangspunt ‘een eetbaar bos’; dat betekent dat er voor bomen en planten gekozen is waarvan de vruchten direct vanaf deze planten kunnen worden gegeten. Hierbij past het concept ‘natuurlijk spelen’ prima”.

 

Met droge of natte voeten

Zowel voor Angelo Kole als voor de gemeente Roosendaal was het een eerste kennismaking met het aanleggen van een ‘natuurlijke speelplek’. “Ik kreeg de opdracht om een natuurlijke speelvoorziening te maken. Omdat we daar in Roosendaal nog weinig ervaring mee hadden ben ik op internet gaan zoeken naar een goede partner. Hierbij kwam Goede Speelprojecten in beeld. Hierop heb ik contact gezocht met hen en mijn casus uitgelegd. Omdat de retentievijver er al lag, leek het ons leuk om – naast de avontuurlijke speelplek op zand – een oversteek te creëren naar de overzijde van de vijver.

Natuurlijk moest het wel een veilige speelvoorziening worden, maar zeker niet voorspelbaar. Dus hebben we in het midden van de retentievijver een verhoging aangebracht ten behoeve van twee oversteken: een avontuurlijke en een vlonderpad. Doordat het waterpeil in de retentievijver varieert van droog tot ca. 30 cm water zijn de omstandigheden dus ook nooit dezelfde. Soms kunnen kinderen met hun voeten in het water komen en dus niet altijd schoon blijven. Immers, zonder een beetje vies te worden kom je nergens…”.

Om de vertaalslag te maken van opdracht naar ontwerp en naar uitvoering moet je elkaar tot in detail begrijpen. Bureau h8-Ontwerp uit Sint Oedenrode excelleert in het samenspel tussen opdrachtgever en uitvoerder. “Dit plan van de gemeente Roosendaal vertolkt een aantrekkelijke manier van spelen, zowel qua speelwaarde alsook  uitstraling naar de omgeving”, aldus Hein van Acht van het gelijknamige ontwerpbureau.

Terug naar Angelo: “De beplanting is in december 2020 aangebracht. Ik ben erg benieuwd hoe de speelvoorziening er straks uit gaat zien als een deel van de speelplek in het ‘eetbaar bos’ is verdwenen. Inmiddels krijgen we veel positieve reacties op deze bijzondere speelvoorziening met zijn natuurlijke en robuuste uitstraling”.

“Uitdagend en avontuurlijk dat kenmerkt deze natuurspeelplek”, aldus Kirsten Goede. “En tegelijkertijd zijn alle ingrediënten voor een spannende ‘drekrace’ aanwezig”!

GERELATEERDE DOSSIERS