Doorzoek volledige site
28 april 2021 | JOLIEN CELIS

Corda campus krijgt hypermoderne digitale arena. Ei van Vanmechelen onzeker

Illustratie | Corda Campus
In 2019 gaf de Provincie Limburg nog groen licht voor het Ei van Koen Vanmechelen op de watertoren van Corda Campus. Illustratie | Koen Vanmechelen
Illustratie | Corda Campus
Illustratie | Corda Campus
Illustratie | Corda Campus

VenhoevenCS en Geosted zijn begonnen aan het ontwerp voor het masterplan 2.0 voor de Corda Campus in Hasselt. De Corda Arena wordt met zijn monoliet uitzicht de blikvanger van het hele project. De 10.000 m² van het digitale congres- en evenementencentrum zal begin 2024 plaats kunnen bieden aan 4000 mensen. Of het befaamde Ei van kunstenaar Koen Vanmechelen nog een plek krijgt op de watertoren, is momenteel nog in beraad. 

Na een wedstrijd om het masterplan 2.0 te mogen ontwerpen, zijn Geosted en het Amsterdamse bureau VenhoevenCS als winnaars uit de bus gekomen. Eerder deze maand organiseerden ze een eerste brainstromsessie met Corda. Naast de al ontwikkelde veertien hectare op de oude Philipssite zullen ze nu nog negen hectare extra ontwikkelen. Het belooft een intensief project te worden. “We hebben de ambitie om er een campus van te maken die verder dan deze regio reikt”, zegt Bas Römgens van Geosted. “Een samenwerking tussen ons als lokale partner en VenhoevenCS als internationaal bureau was dan ook een van de redenen dat we geselecteerd zijn.” Die internationale ervaring was belangrijk voor de Corda Campus om zich verder te kunnen profileren binnen de top drie van technologiecampussen in Europa en binnen de top tien in de wereld.

De Corda Arena zal daarin een grote rol spelen. Daarnaast zal het masterplan ook ruimte bieden voor sport, ontspanning en parken. Momenteel bekijken de partijen de mogelijkheden om bijkomende cleanrooms en atelierruimtes te voorzien. Met de juiste faciliteiten, die jongere bedrijven vaak zelf niet kunnen financieren, willen ze talent aantrekken naar de campus. Ook een residentiële ontwikkeling met korte termijnverblijven voor expats ligt op de tafel. Daarbovenop zullen de bureaus ook de stakeholders zoals de overheden en de stad betrekken. “De doelgroep zullen we ook betrekken, want het is belangrijk dat we iets maken dat voor hen een meerwaarde is”, vertelt Römgens.

 

De Corda Arena

De arena zal de blikvanger worden van het masterplan 2.0, maar wie die zal mogen realiseren, is nog niet beslist. “Voor elke afzonderlijke functie gaan wij naar de markt en besteden wij dat uit”, vertelt algemeen directeur van de Corda Campus Raf Degens. “Het bestek zijn we nu aan het schrijven dus de aanbesteding moet nog gebeuren.”

Toch ligt het uitzicht van het gebouw al deels vast. Corda heeft een korte studie laten uitvoeren door een Londens architectenbureau gespecialiseerd in e-arena’s. Dankzij dat onderzoek heeft de opdrachtgever een idee gekregen van het kostenplaatje en hoe groot het gebouw zou moeten zijn. Zo zou het 60 meter lang en breed worden en 24 meter hoog. Volgens Degens blijft er wel ruimte voor bepaalde aanpassingen en creativiteit, maar de monoliet als uitzicht met de stalen constructie errond wil de opdrachtgever wel behouden.

Het congres- en evenementencentrum zal opgesteld zijn als een amfitheater en wordt ook multifunctioneel ingericht. De helft van de oppervlakte zal worden ingenomen door verhuurbare kantoorunits, die als skyboxes kunnen dienen wanneer er evenementen doorgaan. De andere helft van de oppervlakte kan benut worden als eventruimte. De Corda Arena mikt voornamelijk op nieuwe congressen en events op internationaal niveau. Nochtans kunnen er ook andere toonaangevende events georganiseerd worden of zelfs Europese kampioenschappen in schaken, darts of e-sports, een veelbelovende nieuwe evolutie die eraan zit te komen.

 

Uniek op het Europese vasteland

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) investeert via Toerisme Vlaanderen mee in de hypermoderne, digitale arena op de Corda Campus. Het totale project zou zo’n 32 miljoen euro kosten. Een derde van het bedrag komt uit de investering van Toerisme Vlaanderen. Ongeveer twintig procent van het totale bedrag, zal geïnvesteerd worden in technologie en de digitale uitrusting van het gebouw. Daaronder vallen ook de nieuwste broadcast- en streamingssystemen zodat de evenementen vanuit de hele wereld gevolgd kunnen worden. “Waar steden als Brugge en Gent hun historisch karakter kunnen uitspelen, willen we in Hasselt de kaart trekken van het digitale”, zegt de minister.

De Corda Arena zal de eerste digitale arena worden van het Europese vasteland. “Dit is next level, met state-of-the-art technologie en een futuristische architectuur binnen en buiten”, zegt Demir. “Hiermee zetten we ons internationaal op als belangrijke hotspot in Europa op vlak van congrestoerisme en internationale en nationale congressen en events. Het congrestoerisme maakt in Vlaanderen ongeveer twintig procent van de bezoeken uit. Reizen zal men daarvoor altijd blijven doen, maar het zal op een hybride manier gebeuren. Als Vlaanderen willen we die boot niet missen.”

 

Het EI

In 2019 was het idee ontstaan om de watertoren op de Corda Campus een upgrade te geven. Die dateert nog uit de periode dat het bedrijf Philips er de cassettespeler en cd-speler ontwikkelde. Kunstenaar Koen Vanmechelen zou een van zijn werken erbovenop leggen. Het zou een groot, transparant ei worden dat als baken op de watertoren zou verschijnen. Of dit project er nog komt, is momenteel nog in beraad. “Of het EI nog op de watertoren komt, hangt af van het masterplan”, zegt Raf Degens. Naast het dominante evenementencentrum zal het volgens hem al zeker niet liggen. “We moeten zien of het nog een meerwaarde is om het op de watertoren te leggen of net overkill.”

De watertoren zelf bevindt zich vlak naast de toekomstige locatie van de arena. Hij zal ook in zijn oorspronkelijke staat gerenoveerd en toegankelijk gemaakt worden. “Die zullen we dan in functie van de arena kunnen inzetten om openingsrecepties te geven in en rond de watertoren”, vertelt de algemeen directeur. Er zullen platformen komen op drie niveaus die toegankelijk zijn via een wenteltrap.

 

Ambitieuze timing

Corda Campus wil de arena al op 1 januari 2024 openen. Het masterplan 2.0 willen ze dit jaar nog, tegen september al afhebben. Om de andere functies op de negen hectare te realiseren, voorzien ze opnieuw een vijfjarenplan. “We zijn wel ambitieus in timing,” zegt Degens, “maar we gaan met de nodige snelheid verder.”