Doorzoek volledige site
29 april 2021 | FILIP VAN DER ELST

Het belang van groen tussen de vier muren

Voor dit project (deMENSEN in Zaventem) kregen Any Green een bronzen award van de European Interior Landscaping Organization (EILO) in de categorie tot 10.000 euro. Illustratie | © Any Green

Met de subtiele toevoeging van groene oplossingen, probeert Any Green de kantoor-, leer- of leefomgeving net dat tikkeltje aangenamer te maken en de creativiteit te bevorderen. Het bedrijf is ontstaan uit een passie voor groen en zoekt in elke omgeving naar de juiste oplossing. “De basisregel blijft: natuurlijke planten hebben natuurlijk licht nodig”, zegt zaakvoerder Benoît Pelleriaux. 

Als tuinarchitect is Benoît Pelleriaux al langer gespecialiseerd in alles wat met groen te maken heeft. Langzaam maar zeker evolueerde zijn vakgebied: in plaats van zich uitsluitend te focussen op buitentuinen, begon hij steeds meer in te spelen op de vraag naar meer groen tussen vier muren, vooral dan in kantoren.

 

Biophillic design

Het codewoord dat in dat verband steeds vaker opduikt, is biophillic design. Benoît Pelleriaux: “Mensen beseffen dat ze anno 2021 steeds meer tijd binnen in plaats van buiten doorbrengen. Die evolutie heeft een sterke negatieve impact op het mentaal welzijn. Groen naar binnen brengen heeft niet alleen een decoratieve en visuele impact, maar zorgt mede daardoor ook voor rust in het hoofd en een gevoel van welbehagen.”

En dan gaat het volgens Pelleriaux zelfs niet alleen om levend groen: “Ook niet-natuurlijke oplossingen, zoals kunstgroen of gestabiliseerd groen, zorgen voor een verhoogd gevoel van welbehagen. Natuurlijk geniet levend groen de voorkeur – we zijn immers allemaal tuinmannen met een passie voor levend groen –, maar zelfs een poster van een bos of een groen tapijt kan een impact hebben op je gemoedstoestand. En het heeft geen zin om levend groen te planten op plekken waar de planten toch alleen maar zullen wegkwijnen.”

 

Verschil tussen een kelder en een bovenste verdieping

Het effect van binnenbeplanting uit zich op verschillende, vaak onzichtbare manieren. “De wortels van sommige planten kunnen bepaalde schadelijke gassen van fotokopieermachines onttrekken”, zegt Pelleriaux. “Wetenschappelijke studies tonen ook aan dat planten de creativiteit bevorderen, wat zowel in kantoren als klaslokalen van belang is. Wie zich in een leuk interieur bevindt, waarin hij of zij zich goed voelt, zal van een hogere productiviteit kunnen genieten. Het verschil tussen werken in een kelder of op een bovenste verdieping, daar kunnen we ons allemaal wel iets bij voorstellen.” Dat laatste houdt in dat natuurlijk licht ook een belangrijke rol speelt. “In plekken waar planten wegkwijnen wegens een gebrek aan licht, zal ook de mens wegkwijnen”, aldus Pelleriaux.

Met Any Green wil Pelleriaux de theorie in de praktijk omzetten. Elke nieuwe opdracht gaat gepaard met een klantenbezoek ter plaatse, legt Pelleriaux uit. “Waar nodig meten we de lichtintensiteit. Op basis daarvan kiezen we de plant: eentje die veel licht nodig heeft, of juist eentje die meer schaduw verdraagt?”

 

Aandacht voor onderhoud

Een groot deel van de selectie hangt af van andere factoren. Zo besteedt Pelleriaux veel aandacht aan het onderhoud. “Hoe wordt het groen onderhouden en wie zal ervoor zorgen? Dat is een cruciale vraag. In de meeste kantoren hebben de werknemers andere dingen aan hun hoofd dan het plantenonderhoud. Dan bestaat het risico dat de planten niet overleven, tenzij er een paar groene freaks zich persoonlijk over de planten ontfermen. Vooral het water geven is problematisch: ofwel doet niemand dat, ofwel geeft iedereen zo nu en dan een scheut water omdat ze denken dat de plant het wel kan gebruiken. In het ene geval droogt de plant uit, in het andere geval wordt het een soort moerasplant.”

 

Groenwanden

Een ander facet van het binnengroen: de groenwanden of green walls. “Belangrijk hierbij is dat er een gelijkmatige lichtverdeling over de hele muur is, en dat technieken (zoals wateraf- en toevoer en elektriciteit in de nabijheid zijn, ten behoefte van de automatische beregening”, zegt Pelleriaux. “We kunnen ook andere systemen in een gesloten circuit aanbieden, voornamelijk bij renovaties. Er bestaan ook gestabiliseerde groenwanden, met mos dat in Scandinavische landen geplukt wordt. Dat mos, dat na een ecologisch proces gekleurd wordt, is verkrijgbaar in diverse kleuren, wat heel wat mogelijkheden op vlak van design biedt. Deze groenwanden zijn vandaag de dag heel populair: het is een trendy en prijsvriendelijke oplossing die weinig onderhoud vergt.”

Verder verdeelt Any Green ook de Vista Folia kunstgroenwanden. Pelleriaux licht toe: “Het voordeel van deze wanden is dat ze UV-bestending of brandveilig zijn en aangewend kunnen worden op plaatsen waar levende planten weinig overlevingskans hebben, of waar men de onderhoudskost wenst te beperken. Deze oplossing is prijstechnisch zeer competitief in aanleg en biedt mooie resultaten.”

 

Investering op lange termijn

Een investering in groen op kantoor is vaak een investering op lange termijn. “Men wisselt sneller van bedrijfswagen dan van plantenbak. We zien vaak dat werknemers hun planten zelfs meenemen bij een verhuis”, haalt Pelleriaux aan. Daarom biedt Any Green ook garantie op de planten. Een team van 14 experts houdt zich dagdagelijks bezig met het onderhoud van het groen: denk maar aan water geven, afstoffen, en eventuele ziektebestrijding. “En dat doen we uitsluitend met biologische producten, dus geen materie die gevaarlijk kan zijn voor mens en omgeving”, zegt Pelleriaux.

Aandacht voor de rol van groen in een (kantoor)omgeving komt er vaak pas aan het einde van de ontwerpfase, merkt Pelleriaux op. “Nochtans wordt het eindresultaat er beter van indien er op tijd aan gedacht worden. De basisregel blijft: natuurlijke planten hebben natuurlijk licht nodig.” Soms moet Any Green ook rekening houden met de stijl van de architect in kwestie. “Sommige architecten denken heel minimalistisch en vinden dat de aanwezigheid van planten hun architectuur verstoort. Gelukkig zijn dat eerder uitzonderingen. De meeste architecten zijn zich bewust geworden van de positieve impact van groen op het menselijke brein.”