Doorzoek volledige site
30 april 2021

Antwerps bouwmeester vraagt geduld na commotie rond verbouwing van Het Steen

Illustratie | RAPP + RAPP

Na de commotie rond het Gentse Gravensteen stuit nu ook de verbouwing van Het Steen in Antwerpen op protest. Nadat op sociale media commotie was ontstaan rond de verbouwing van de middeleeuwse burcht, predikt de stad geduld tot het project volledig is afgerond. Stadsbouwmeester Christian Rapp zegt geschrokken te zijn van de negatieve reacties, maar staat nog achter de keuze voor het ontwerp en de architect. noAarchitecten werd in 2016 aangesteld voor het ontwerp na een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. 

Het Steen op de Scheldekaaien is het oudste gebouw van Antwerpen, ondanks tal van verbouwingen door de eeuwen heen, en de stad wil de voormalige burcht opwaarderen tot toeristisch onthaalcentrum. Het complex zal ook de nieuwe terminal voor cruiseschepen herbergen. Omdat Het Steen te klein is voor die functies, werd gekozen voor een uitbreiding. De contouren daarvan worden nu stilaan zichtbaar en de reacties erop zijn op zijn zachtst gezegd gemengd. Onder meer schrijver Jeroen Olyslaegers uitte op sociale media forse bedenkingen, met bewoordingen als "verminking" en "architecturale onverschilligheid". Een online petitie om de aanbouw weer af te breken, leverde al bijna 7.000 handtekeningen op.

"Ik ben wat geschrokken van de reacties", zegt stadsbouwmeester Christian Rapp. "Toen we vijf jaar geleden samen met onder meer Erfgoed Vlaanderen en de Vlaamse bouwmeester unaniem kozen voor de architect en het ontwerp, waren we ons van geen kwaad bewust. Het is nu half afgewerkt, laat ons zeggen, dus ik vraag om nog even af te wachten. De omgeving moet bijvoorbeeld nog worden klaargemaakt en het publiek kan nog niet zien hoe we het interieur hebben aangepakt."

Rapp blijft intussen achter het project staan. "Het is een bewuste keuze geweest om de aanbouw onderschikt te maken aan het oudere deel van Het Steen, net om dat in al zijn glorie te houden", zegt hij. "We wilden er niet mee contrasteren zoals bij het Havenhuis. Ik noem dat principe 'weiterbauen'. Er is verwantschap tussen het oude en het nieuwe deel."

In De Standaard laat architect Philippe Viérin optekenen dat "het gebouw pas in het najaar klaar zal zijn en dat de hoogteverschillen in het ontwerp nog niet waarneembaar zijn. Dat er zoveel emotie is, is begrijpelijk. Zelfs al zijn de reacties afwijzend, dan nog is de grote betrokkenheid zeer waardevol", aldus Viérin.