Doorzoek volledige site
14 mei 2021 | LIESBETH VERHULST

Architects Declare en RIBA lanceren open oproep voor onderzoek rond klimaatactie

Illustratie | Pexels

Architects Declare and The Royal Institute of British Architects (RIBA) hebben zopas een open call gelanceerd voor onderzoek naar klimaatactie dat zal voorgesteld worden op de Built Environment Summit in Londen. Dit onderzoek wordt samengebracht in een rapport dat zal voorgesteld worden aan de wereldleiders tijdens de 26ste Climate Change Conference of the Parties (COP26) van de Verenigde Naties. Honderden Britse architecten schaarden zich in 2019 achter Architects Declare Climate and Biodiversity Emergency om de klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen. Redactiebureau Palindroom en architectura.be lanceerden samen met een twintigtal architectenbureaus ook de Belgische variant van Architects Declare. Het Belgische manifest is al door 399 architecten ondertekend.  

De Built Environment Summit (BESt) vindt plaats in Londen van 28 tot 29 oktober 2021. De top zal voorbeelden van innovatieve praktijken delen en manieren onderzoeken om politieke steun te mobiliseren om de gebouwde omgeving koolstofarm te maken, in de aanloop naar COP26.

De open call zoekt bewijzen, onderzoek en voorbeeldprojecten (gebouwd of ongebouwd) binnen de volgende thema’s:

-        Het belang van de gebouwde omgeving: onderzoek dat de sociale en economische voordelen van duurzame gebouwen aantoont.
-        De ecologische voetafdruk van de gebouwde omgeving: analyse van de huidige milieu-impact van gebouwen.
-        Hoe verandering teweegbrengen in de gebouwde omgeving: onderzoek naar de culturele, economische en industriële landschappen die de gebouwde omgeving beïnvloeden.
-        De capaciteiten van de bouwsector: voorbeelden van innovatieve technologieën en methodologieën
-        De sector verbindt zich tot verandering: initiatieven en onderwijshervormingen die de toewijding tot klimaatactie aantonen
-        De sector heeft steun van de overheid nodig om te veranderen: bewijs dat de voordelen van milieuwetgeving aantoont

Geïnteresseerden kunnen zich ook kandidaat stellen om te zetelen in het BESt Expert Advisory Panel. Alle info kan je hier terugvinden.