Doorzoek volledige site
18 mei 2021

BBA 2021 3-2-1 Façade: openheid en intimiteit verenigd in woning Florist van architectuur studio Tim Rogge

Illustratie | Luc Roymans
Illustratie | Luc Roymans
Illustratie | Luc Roymans
Illustratie | Luc Roymans
Illustratie | Luc Roymans
Illustratie | Luc Roymans
Illustratie | Luc Roymans
Illustratie | Luc Roymans
Illustratie | Luc Roymans
Illustratie | Luc Roymans

Architectuur studio Tim Rogge is met woning Florist genomineerd voor een Belgian Building Award 2021 in de categorie 3-2-1 Façade. Bij deze totaalrenovatie van een rijhuis in het Gentse Ledeberg i.s.m. Lime bvba gaat de voorgevel anoniem op in het straatbeeld, terwijl de achtergevel de identiteit van de bewoners weerspiegelt. 

Architectuur studio Tim Rogge trof bij aanvang een archetypisch rijhuis aan met donkere en beperkte ruimtes. De opdracht bestond erin de woning een upgrade te geven met het ook op twee bewoners, en met een thuiswerkplek. Voorheen werd de woning niet optimaal benut en stonden er enkele kamers leeg. Door de functies te stapelen, creëerden de ontwerpers een nieuw verticaal verhaal in de woning, een nieuwe oriëntatie. Langs deze stapeling werd een glazen achtergevel geplaatst van vloer tot kroonlijst om het licht optimaal binnen te trekken.
 

Openheid versus intimiteit

Bij het ontwerp werd uitgegaan van twee tegengestelde begrippen: enerzijds de vraag naar openheid en luchtigheid, anderzijds de nood aan intimiteit binnen de densiteit van het bouwblok. Het afbreken van de achtergevel zorgde voor een open karakter, met als gevolg dat de ontwerpers de geborgenheid van het huis dienden te herdenken. Door middel van verlengde bordessen konden ze de inkijk breken. Het gevolg: een privaat maar toch lichtrijk huis met een open plan, verspreid over verschillende verdiepingen. De speelse plateaus geven een ruimtelijke twist en zorgen voor de sociale linken tussen de verscheidene functies.

In tegenstelling tot de achtergevel lieten de ontwerpers de voorgevel zoals hij was. Hij gaat anoniem op in het straatbeeld, waarbij de achtergevel net de identiteit van de bewoners weergeeft. 
 

Pure materialen

Omwille van het beperkte budget werd gekozen om de woning enkel af te werken waar nodig. De bewoners kozen ervoor om het verhaal en de geschiedenis van de woning zichtbaar te laten, elke ingreep had zijn reden. Dit zorgde voor een duidelijke leidraad binnen het ontwerp. Er werd dan ook gekozen om te werken met pure en eerlijke materialen die niet in concurrentie treden met de bestaande elementen. Technieken bleven zichtbaar, muren bleven bruut en de houten roostering bleef zijn pure zelve. Er ontstond zo een tactiele omgeving waarbij nieuwe en oude elementen elkaar op een pure en bijna poëtische manier aanvullen. Intimiteit, dynamiek en licht vormen de handleiding van dit ontwerp.
 

Tuinkamer

In het eisenpakket werd gevraagd een thuiswerkruimte te voorzien. Er werd gekozen voor een afgescheiden ruimte die buiten de verticaliteit van de woning valt. Deze functie hoefde volgens de ontwerpers niet rechtstreeks in contact te staan met de woonfuncties, maar visueel werd er wel een link gemaakt. De extra ruimte is zo ontworpen zodat de woning ook mogelijkheden heeft als gezinswoning waarbij er makkelijk een extra slaapkamer kan benut worden. Zo werden er ook technieken voorzien in deze ‘tuinkamer’ zodanig dat indien er ooit beperkingen zouden optreden waardoor de trap een moeilijkheid wordt, er beneden kan geslapen worden.