Doorzoek volledige site
17 mei 2021

Nieuw kantoorgebouw voor Liantis en Unizo in Hasselt (MaMu Architects)

Illustratie | MaMu Architects
Illustratie | MaMu Architects

Democo bouwt in Hasselt gestaag verder aan een nieuw kantoorgebouw voor Liantis en Unizo. MaMu Architects tekende een onthaalruimte, sociaal secretariaat en landschapskantoren en cafetaria met dakterras in een u-vormig gebouw met veel natuurlijke lichtinval.

Liantis zal de hoofdgebruiker zijn van het nieuwe gebouw op de Herkenrodesingel. De ondernemersorganisatie heeft een duidelijke structuur met diensten die elk hun eigen noden hebben. Sommige diensten hebben een onthaalfunctie en moesten gelijkvloers worden gepositioneerd, anderen hebben net nood aan een volledige verdieping en werken quasi volledig als landschapskantoor. Unizo heeft eveneens een eigen kantoor binnen het gebouw. Aan de hand van al deze diensten heeft MaMu Architects het gebouw gestructureerd.
 

Logische structuur

Het gebouw is opgetrokken bovenop een parkeerkelder met twee ondergrondse verdiepingen. Het gebouw heeft een u-vorm, waarbij de diepte van de kantoorvleugels nooit meer dan 16 meter bedraagt. Omwille van de grootte van het gebouw heeft MaMu Architects gezocht naar een vorm die niet te massief overkomt. Natuurlijke lichtinval is een belangrijk gegeven waar veel belang aan is gehecht. De secundaire functies zijn centraal in het gebouw gelegen.

Op het gelijkvloers bevindt zich het onthaalgedeelte, dat tevens publiek toegankelijk is. Op vraag van Liantis en Unizo is hier een centrale trap voorzien die dankzij de glaspartij een mooie ruimte vormt met zicht naar buiten. Het onthaal en de vergaderzalen kunnen flexibel worden aangepast voor evenementen. Het buitenplein voor de inkom kan daar een verlengde van vormen.

De eerste verdieping wordt volledig ingericht als sociaal secretariaat. Een belangrijk deel van het bedrijf en volledig open niveau waar enkele aparte kantoren het landschapskantoor afwisselen. De luifels zorgen ervoor dat het gebouw brandtechnisch (brandoverslag in de gevel) in orde is en fungeren ook als zonwering. De verticale latten breken het strakke, rationele gevelbeeld en zorgen er voor dat het gebouw minder massief lijkt.


Dakterras

Om het personeel een aangename middagpauze te kunnen bieden, voorzag MaMu Architects graag in een kwalitatieve buitenruimte. Omdat het perceel bijna volledig is volgebouwd, is de derde verdieping compacter gemaakt om een mooi dakterras te kunnen voorzien, als verlengde van de cafetaria.

 

Aangenaam binnenklimaat

In het volledige gebouw wordt een koelplafond toegepast. Er is veel aandacht besteed aan de technieken in het gebouw om een zo aangenaam mogelijk klimaat te bekomen voor de gebruikers. Er is buitenzonwering voorzien aan de ramen, afgestemd op de oriëntatie van de gevels.

Op het dak worden zonnepanelen geplaatst en in de kelder zijn eracht8 plaatsen voor het opladen van elektrische wagens. Verder wordt er met een centrale luchtgroep gewerkt voor het volledige gebouw, die op het dak wordt geplaatst. De technieken staan wel uit het zicht, achter geperforeerde en geprofileerde gevelplaten, zodat het mee “ontworpen” is met het geheel. Het dakoppervlak dat over blijft, wordt ingericht als groendak.