Doorzoek volledige site
18 mei 2021

Het geschikte raamtype voor elke ruimte

Illustratie | © Belisol

Er zijn verschillende types van ramen waarbij elke variant bepaalde voordelen biedt. Specialist Belisol somt het even op voor je in dit handige overzicht.

Vast raam

Beginnen doen we met het standaard raam dat niet geopend kan worden. Deze optie is meestal de meest budgetvriendelijke optie. Qua veiligheid en isolatie scoort een vast raam ook erg hoog. Belangrijk om over na te denken is wel of je het raam gemakkelijk kan wassen langs de buitenkant. Als dit niet zo is kies je beter voor een ander type raam in deze ruimte.

Vaste ramen worden vaak gekozen aan de noordkant en de voorkant van het huis.

 

Draai-kiepraam

Draai-kiepramen zijn erg geliefd door de mogelijkheden die ze bieden. Door de kiepstand bieden ze de perfecte oplossing als je een ruimte wilt ventileren. Natuurlijk kan je ook de ramen helemaal openzetten om een kamer eens goed te verluchten. Hierdoor is dit type raam geschikt voor bijna elke ruimte in een huis.

 

Draairaam

Een draairaam kan je opendraaien in één richting. Kan je het raam niet gemakkelijk wassen langs buiten? Kies dan voor een raam dat naar binnen open draait. Staat je draairaam in een kleinere ruimte? Dan kies je er best voor om dit naar buiten te laten draaien.

 

Valraam

Een valraam opent enkel naar binnen toe in kiepstand. Dit is de ideale keuze voor kamers waar je regelmatig en voor een langere periode wil zorgen voor een natuurlijke verluchting. Denk hierbij maar aan het toilet, de badkamer of de wasplaats.

Om het schoonmaken te vergemakkelijken zijn valramen steeds voorzien van een poetsschaar waardoor het raam volledig open kan vallen, erg handig!

 

Schuifraam

Wil je tot slot het heerlijke buitengevoel naar binnen halen? Dan is een schuifraam de juiste keuze. Doordat ze veel minder ruimte innemen dan opendraaiende raamdelen zijn ze perfect voor in een living of keuken die verbonden is met je terras of tuin.

Voor grotere schuiframen kies je best voor aluminium. Maar ook pvc en hout bieden hier goede opties. Zware schuiframen eenvoudig openen kan met een hefschuifraam. Een klein minpunt is dat je niet de volledige glaspartij kan openen. Dat kunnen vouwschuiframen echter deels goedmaken.

GERELATEERDE DOSSIERS