Doorzoek volledige site
18 mei 2021

Een heldere onthaalzone voor basisschool De Tassche met Rockpanel Metals

Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel

Basisschool De Tassche in Ardooie worstelde al langer met een probleem. Het gebouw mankeerde een duidelijke toegang en ook een onthaalzone ontbrak. In het uitbreidingsproject van Architecten Groep III maakte een oud kloostergebouw plaats voor een nieuw schoolgedeelte waarin goudkleurige Rockpanel Metals-panelen mee zorgen voor een afgetekende entree.

Architecten Groep III uit Brugge leidde al een beperkte renovatie van de basisschool De Tassche in Ardooie in goede banen waaronder de vervanging van het buitenschrijnwerk en de opfrissing van de eetzaal. Toen een oproep tot uitbreiding van de school gelanceerd werd, kon het bureau dankzij een gedegen kennis van het gebouw een gesmaaktevisie uitwerken. Het nieuwbouwvolume bevat een duidelijke toegang die fungeert als onthaal en herbergt sanitair voor het personeel, een leraarskamer, directielokaal en vier klassen die telkens twee aan twee gekoppeld zijn om aan co-teaching te kunnen doen.

 

Nieuwbouw met duidelijk gezicht

Een belangrijk element van het uitbreidingsontwerp was de creatie van een heldere onthaalzone. De oude school had immers geen duidelijke toegang, bezoekers kwamen de school binnen via een gang die meteen weer naar de speelplaats leidde. Daarom werd in de oksel van de oude school een kloostergebouw afgebroken dat bestond uit diverse kleine lokaaltjes. “Zo creëerden we een centraal onthaal dat ook fungeert als schakel tussen de afdeling van het lager onderwijs en de eetzaal”, vertelt Delphine Bostoen, ir. architect – bestuurder bij Architecten Groep III.

Doordat twee klassen zich op de verdieping bevinden in het nieuwbouwvolume, kreeg de school een hoger accent. Bostoen: “De noodtrap voor de evacuatie van de klassen bevindt zich achter een opvallende goudkleurige lamellenstructuur. De schoolsite krijgt door de sprekende architectuur van de nieuwbouw nu een duidelijk gezicht in het straatbeeld.”

 

Rockpanel Metals design afgestemd op buitenschrijnwerk

Architecten Groep III koos voor een sobere baksteenarchitectuur naar analogie met de bestaande gebouwen. Het buitenschrijnwerk zorgt met zijn gouden kleur voor stijlvolle accenten. “Voor de inkomzone gingen we op zoek naar een duurzaam materiaal met hetzelfde kleurbeeld. Dankzij de Metals-reeks van Rockpanel konden we platen laten maken die de kleur van het schrijnwerk zo goed mogelijk benaderen. Het gebouw vormt nu een beeldbepalend element in de Krommestraat”, aldus Bostoen.

De schooldirectie wilde ter hoogte van de inkom het pedagogisch concept van de school visualiseren. Tekenaar Jimmy Hostens zorgde voor een inspirerende illustratie die als sticker op de Rockpanel-panelen aangebracht werd. Bostoen: “We kozen bewust voor stickers in plaats van een infrezing in de panelen, omdat de stickers bij een update van de pedagogische visie probleemloos vernieuwd kunnen worden.”

 

Plaatsingsgemak

Algemene timmer- en Schrijnwerken Christ Blanquart uit Geluwe monteerde de platen aan het plafond ter hoogte van de noodtrap en het vluchtterras achter de goudkleurige lamellen. De Rockpanel-platen werden ook toegepast als gevel- en plafondbekleding bij de overdekte inkomzone. Blanquart: “Nadat we de platen met een paneelzaag op maat verwerkten in ons atelier, hebben we ze bevestigd op een houten structuur op de werf.” Blanquart werkt graag met Rockpanel-platen. “De panelen laten zich zeer makkelijk verzagen. Daarenboven zijn ze zeer licht, wat zorgt voor een uitmuntend plaatsingsgemak op de werf.”

Architect Bostoen is zeer tevreden met het eindresultaat. “Het project toont aan dat met je met een beperkte ingreep toch een groot verschil kan maken op het vlak van organisatie en uitstraling. De sobere architectuur aangevuld met enkele fijne in het oog springende details tilt dit project naar een hoger niveau.”

GERELATEERDE DOSSIERS