Doorzoek volledige site
21 mei 2021

BBA 3-2-1 Façade: eervolle vermelding voor Koekoek van Label Architecture

Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert

In het project Koekoek maakte Label Architecture een woning in een klein en dens bouwblok in Koekelberg in Brussel bewoonbaar voor een jong koppel. Met een uitbreiding van twee verdiepingen ontstaat er op elk niveau een kamer die onderling verbonden zijn met elkaar door een wenteltrap. Het project kreeg een eervolle vermelding in de categorie 3-2-1 Façade van de Belgian Building Awards 2021JZH & Partners was bij dit project betrokken als studiebureau. 

Geschrankt tussen terrassen, achterkanten en kleine koertjes is de locatie van deze woning te Koekelberg zo Brussels als maar zijn kan. Zijn gekke kadasterale indeling en woelige geschiedenis - eerst volière, daarna garage, dan weer werkplaats en tenslotte woning – zorgen voor een grillig perceel met weinig beschikbare buitenruimte. Om de woning bewoonbaar te maken voor een jong koppel en voldoende daglicht binnen te trekken, koos Label architecture ervoor om twee verdiepingen toe te voegen bovenop het oorspronkelijke volume. Het resultaat is bijna een verdubbeling van de oppervlakte van de woning. Het hoofdgedeelte van het gebouw braken de architecten spaarzaam af en ze sloopten ook een klein volume op het gelijkvloers om een buitenruimte te voorzien. Die uitwendige opening komt overeen met de voormalige erfdienstbaarheid.

De twee extra verdiepingen zijn gesitueerd in een uitbreiding. Die volgt de kroonlijst en de helling van het aangrenzende dak en spreidt zich uit aan de zijkant. Zo garanderen ze zonlicht voor de buren. De daktoevoeging is gebaseerd op een mansardedak en heeft de vorm van een homogene prisma. De scherpe randen lijken volgens de architecten met een mes te zijn afgesneden en zorgen, mede dankzij de gevelbekleding uit gegalvaniseerd staal, voor een vrolijke noot in het straatbeeld.

 

Eigen functie, eigen sfeer

Een wenteltrap verbindt de verschillende verdiepingen van vijftien vierkante meter met elkaar. Elke verdieping krijgt daardoor niet enkel een eigen functie, maar wordt ook echt een aparte kamer met een eigen sfeer. In het bestaande volume van de woning bevinden zich de dagfuncties. De badkamer is gesitueerd in de kelder, de keuken op het gelijkvloers en de woonkamer op de eerste verdieping. Die laatste leefruimte heeft een erker en doet dienst als een meer private bel-étage. De keuken staat dan weer in nauw contact met de straat.

De slaapkamer en mezzanine zijn opgenomen in de uitbreiding. Een pivoterend raam maakt van de slaapkamer als het ware een stadsbalkon en zorgt ervoor dat de bewoners zelf kunnen kiezen hoeveel privacy ze willen. In de mezzanine onder het schuine dak kunnen de gebruikers al zittend lezen, maar krijgen ze ook een uitzicht op de benedenstad als ze rechtstaan.

 

Aangenaam binnenklimaat

Label architecture gebruikte bewust een beperkt aantal materialen, ook omwille van budgettaire redenen. Zo werd de bekabeling op een gecontroleerde manier zichtbaar gehouden. Ook omdat de eigenaar een groot deel van het huis zelf bouwde, moesten de materialen eenvoudig te installeren zijn. Dat resulteert in een homogeen een ruw materialenpalet van grenen in het interieur en geprofileerde platen uit gegalvaniseerd staal in het exterieur.

Die natuurlijke afwerkingsmaterialen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat, maar ook het trapgat speelt daarin een belangrijke rol. Zo zorgt een kleine dakkoepel boven de wenteltrap voor ventilatie tijdens warme zomers en trekt koele lucht vanuit de kelder naar boven doorheen het trapgat om een natuurlijke verkoeling te voorzien. De herbruikbare isolatiematerialen en voldoende aandacht voor luchtdichtheid van de uitbreiding zorgen er op hun beurt voor dat de woning in de winter op temperatuur blijft.