Doorzoek volledige site
27 mei 2021 | MICHEL CHARLIER

BBA Utility Building: nieuwe hoofdzetel ORES (archipelago)

Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | archipelago
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart

De nieuwe hoofdzetel van ORES, de belangrijkste beheerder van de distributienetten voor elektriciteit en aardgas in Wallonië, groepeert alle algemene diensten van de onderneming op de aeropool van Gosselies. Deze grootschalige verhuisoperatie kaderde in het streven om de samenwerking tussen de verschillende interne teams te versterken en nieuwe projecten op poten te zetten. Wanneer duurzame ontwikkeling en samenwerking de inspiratiebronnen vormen voor architectuur, die in dit geval van de hand van archipelago is, hoeft het niet te verwonderen dat dit resulteert in een vooruitstrevend project en een welverdiende nominatie voor de Belgian Building Awards (in de categorie Utility Building).  

"De conceptuele benadering van het gebouw vloeide voort uit hoge duurzaamheidsambities, waarbij de nadruk lag op aspecten zoals natuurlijke lichtinval en hernieuwbare energiebronnen. Zo zijn we tot een eenvoudig en coherent project gekomen, dat overeenstemt met de sociale normen en waarden van ORES", leggen de architecten uit.

 

De metafoor van de boom

De nieuwe hoofdzetel van ORES maakt gebruik van natuurlijke en hernieuwbare energiebronnen, zoals een boom die zijn energie zowel uit de bodem als de zon haalt. Deze analogie vormde de inspiratie voor de architectuur van de buitenschil en de draagstructuur. De dakelementen die de PV-panelen ondersteunen lopen door in de gevel en verbinden de verschillende verdiepingen. De kolommen van de betonstructuur winnen geothermische energie uit de bodem en reiken tot het dak.

"Binnenin vormt de Rambla het kloppend hart van het project. Het is de ruimte waar alle afdelingen van de onderneming samenkomen, zoals de stam van een boom", klinkt het bij archipelago. "Het is een open ruimte, waar de werknemers elkaar kunnen ontmoeten en waar sprake is van een ander ‘ritme’. Van daaruit vertrekken de vleugels van het gebouw, die de verschillende takken van het bedrijf huisvesten en die zijn onderverdeeld in individuele werkplekken. Mezzanines verbinden de drie verdiepingen van het gebouw, bevorderen de sociale interactie en genereren interessante visuele perspectieven."

 

Respectvolle integratie in natuurlijk landschap

De gelijkvloerse verdieping van het gebouw bevindt zich op het hoogste punt van het terrein. De ondergrondse parking is geïntegreerd in het talud. Dit minimaliseerde het aandeel grondwerken en vrijwaarde de natuurlijke omgeving. Om de visuele impact te beperken, zijn de buitenparkeerplaatsen aangelegd in de vorm van terrassen, conform de helling van het terrein.  Het regenwater wordt opgevangen via een netwerk van beplante goten, die uitmonden in een lagergelegen waterpartij.

Inheemse plantensoorten bestrijken de volledige site. Ze vormen biotopen die gedifferentieerd zijn in functie van hun specifieke locatie: hydrofiele beplanting langs de vijver en de beek, beukenhagen op de parkeerterreinen en fruitbomen aan de zuidzijde van het terrein. De beplanting loopt door in de tuinen tussen de vleugels van het gebouw en verbindt de binnenruimtes op die manier met het landschap. De terrassen ter hoogte van het gelijkvloers en de verdiepingen bieden een panoramisch uitzicht op de omgeving. De patio’s, die te allen tijde zichtbaar zijn als je door het gebouw loopt, vormen intuïtieve ruimtelijke ijkpunten.

 

Doordachte ruimtelijke inrichting

In samenwerking met advies- en ontwerpbureau OOO werd de interieurarchitectuur van het project geënt op de principes van flexibiliteit, gezelligheid en mobiliteit. Het gelijkvloers van het nieuwe hoofdkantoor, dat overvloeit in de buitentuinen, is volledig gewijd aan gemeenschappelijke functies. Het herbergt het trainingscentrum, het restaurant en een fitnesscentrum. De kantoren bevinden zich op de twee verdiepingsniveaus, die met elkaar verbonden zijn via een centrale dubbele trap die kan worden omgebouwd tot een auditorium.

De kantoorruimtes zijn opgedeeld in werkplaatsen met een tiental werkplekken, die zijn aangepast aan verschillende soorten activiteiten: bureautafels, vergaderruimtes, ‘brainstorming lounges’, nissen waar werknemers zich even kunnen afzonderen ... Elke werknemer en elk team kan de plaats kiezen die het best past bij zijn of haar taak. "In het hart van het project doorkruist de Rambla alle verdiepingen en groepeert hij de vergaderzalen en ontmoetingsplaatsen. Het structurele grid en de modulering van de vloerplaten, die vrij zijn van kolommen, bieden een totale vrijheid bij de huidige en toekomstige ruimtelijke inrichting", besluiten de architecten. Belangrijk detail: het project kreeg tevens een BREEAM Very Good- en een BATEX RW-certificaat.