Doorzoek volledige site
25 mei 2021

Carwash van RAAMWERK wint Belgian Building Award 2021 in categorie 3-2-1 Façade

Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert

Van een donkere, ingesloten carwash met een minimale façade naar de straat naar een lichtrijke gezinswoning aangevuld met twee gastenkamers. Dat is in een notendop het verhaal achter deze markante reconversie van RAAMWERK. Het project is niet voor niets bekroond met een Belgian Building Award 2021 in de categorie 3-2-1 Façade.


 

Een voormalige handcarwash bevond zich als een enclave in het stadsweefsel van Gent. Slechts twee doorgangen voor het in- en uitrijden van wagens verbonden het pand met de straat. De ingesloten inplanting leek op het eerste zicht een hindernis om een kwalitatieve woning te maken. Aan de straatzijde bevond de site zich grotendeels achter een aantal aanpalende garageboxen van buren. Slechts één smalle gevel en een poort doorheen een andere woning gaven toegang tot de verder volledig ingesloten en volgebouwde site. Een carwash zonder daglicht en met een minimale façade naar de straat werd omgevormd naar een lichtrijke woning met gastenkamers binnen de context van het ingesloten bouwblok.
 

Licht en lucht

Door alle daken te verwijderen, bleef er een L-vormig bakstenen volume staan op de site. De inplanting van een nieuwe rechthoekige leefruimte resulteert in de twee compacte patio’s die het perceel openen met licht en lucht. Een houten dak maakt zich gedeeltelijk los van de scheidingsmuur en geeft zo ruimte aan een smalle patio. Dit nieuwe houten dak balanceert schijnbaar op een enkele slanke stalen kolom en balk.


Ruimtelijke variatie

De leefruimtes op de begane grond ontwikkelen zich als een lus rondom de nieuwe buitenruimtes, waardoor er een royale variatie aan atmosferen ontstaat. De langgerekte smalle patio werkt als een privacybuffer tussen de achtergevel van de aanpalende buren en een keukenraam. Een spiraalvormige buitentrap vormt de directe toegang voor de gastenkamers. Hier biedt een ontdubbelde gevel aan de straatzijde privacy en een klein terras voor beide kamers. De optopping voor de gastenkamers gebeurt bijna onopgemerkt in een zelfde baksteen als het bestaande bakstenen volume.

Het project ontwikkelt zich als een opeenvolging van onverwachte doorzichten en ruimtelijke variatie. Door middel van een nauwe doorgang onder een aanpalende buur komt men terecht in een verrassend weidse leefruimte. Deze staat in verbinding met een dubbelhoge keuken en beide buitenruimtes. Een stalen poort aan de straatzijde geeft toegang tot een dubbelhoge overdekte buitenruimte in porfierkasseien. Deze heeft een dankbare overmaat als toegangsruimte die de bewoners en gasten verwelkomt in het groene binnentuintje achter de hoek.


Subtiel materialenpallet

De bestaande structuur had reeds een sterk uitgesproken atmosfeer als industrieel pand. Zo was er een zichtbaar betonnen plafond in ruw bekiste planken en een bestaande gevel in ‘boerkens’. Nieuwe toevoegingen stellen zich bescheiden op en laten deze bestaande elementen voor zich spreken. Het bestaande metselwerk werd aangevuld met een gelijkaardige steen voor de optoppingen en herstelwerk. Op gelijkvloers zijn de binnenwanden voorzien van een stenen plint in een eenvoudige snelbouwsteen afgewerkt met een laag kalei. Boven deze plint werden de wanden gepleisterd om zo aan te sluiten met he grillige bestaande plafond dat allesbehalve waterpas is. Er ontstaat een subtiel pallet variërend tussen glad pleisterwerk, ruwere kalei en betonnen plafond. De leefruimte heeft een houten dak als duidelijk leesbare nieuwe toevoeging.

 

Duurzaam

Als inbreiding en renovatieproject werd gebruik gemaakt van een bestaand ‘restperceel’ in het bouwblok. Op die manier wordt er geen nieuwe grond aangesneden en past dit project in een strategie van stedelijke verdichting. Er is gekozen voor een toekomstgerichte technische uitrusting. Door alle ruimtes te voorzien van lage temperatuursvloerverwarming is er mits een beperkte ingreep een omschakeling mogelijk naar een warmtepomp in de toekomst. Het sanitair warm water wordt momenteel voorzien door een zonneboiler. Een uitgekiemde balansventilatie met warmteterugwinning beperkt de warmteverliezen. Daarnaast is er gekozen voor houtskeletwanden aan de binnenzijde zodat er een maximale isolatiewaarde mogelijk is met een minimum verlies aan nuttige woonoppervlakte.