Doorzoek volledige site
25 mei 2021

Opvallende geveltechnieken van Schüco in Clinique du MontLégia

Illustratie | Schüco Belgium NV/SA
Illustratie | Schüco Belgium NV/SA
Illustratie | Schüco Belgium NV/SA
Illustratie | Schüco Belgium NV/SA
Illustratie | Schüco Belgium NV/SA
Illustratie | Schüco Belgium NV/SA

Voor Clinique du MontLégia werkten Assar Architects, Artau Architectures en Hoet + Minne samen om drie ziekenhuizen en klinieken van de groep Centre Hospitalier Chrétien samen te brengen op een oppervlakte van 113.000 vierkante meter. Mede dankzij de geveltechnieken van Schüco werd het project tot een goed einde gebracht. Nu komen in het Luikse ziekenhuis design, thermische en akoestische prestaties en technische testing en expertise samen.

Om het project tot een goed einde te brengen, werden de architecten ondersteund door controlebureau SECO, Bureau Greisch voor de stabiliteit en door Bureau Tractebel voor de speciale technieken. De gevel werd gebouwd door Groven+ en Belgo Metal en de geveltechnieken werden voorzien door Schüco. Die laatste werd al vroeg bij het proces betrokken, wat een positief effect heeft gehad volgens Project & Customized Solutions Engineer Christophe Rademaker. Hun eerste contacten dateren al van negen jaar voor de oplevering: “Hoe vroeger we in het project betrokken worden, hoe meer we kunnen assisteren met technische raadgeving”, vertelt Rademaker. “Dit maakt het vervolg van het project des te vlotter.”

Volgens Rademaker was de grootste uitdaging de omvang van het project, namelijk 9.400 vierkante meter aan ramen en 3.700 vierkante meter vliesgevel: “Voor de gevel en het schrijnwerk was zelfs een aparte aanbestedingsprocedure voorzien,” zegt Rademaker, “waarbij zowel de prijs als de kwaliteit in rekening werden gehouden.” Groven+ en Belgo Metal kwamen met hun plan en prijs als beste uit de aanbesteding. Dat resulteerde in een samenwerking. Op het gelijkvloers en de verbindingsgangen kwam een glazen vliesgevel. Op de andere verdiepingen werden raamstrookbanden voorzien, die er zo homogeen mogelijk uit moesten zien, ondanks de afwisseling tussen open ramen voor natuurlijke ventilatie, gesloten ramen en donkere delen voor de muren. 

 

Geen condensatie- of geluidsproblemen

Naast de gewone gevelramen werd er ook vijfhonderd vierkante meter aan AOC ST-dakramen geïnstalleerd om natuurlijk daglicht naar binnen te trekken in de gangen. Daarnaast is ook de gemotoriseerde ventilatie van Schüco. Het AWS VV TipTronic-systeem zorgt ervoor dat kleine zij-elementen automatisch open en dicht kunnen voor een maximale natuurlijke ventilatie.

Aan de binnenkant van de ramen, een combinatie van Schüco-producten AWS70HI en AWS BS, ontwierpen de drie architectenbureaus ook een bank met matras. Om condensatieproblemen in extreem koude periodes te vermijden, voerden de architecten een grondige studie uit van de raam-matrasverbinding in samenwerking met de geveltechniekenproducent.

Daarnaast was ook de akoestiek van belang, want in de buurt van het ziekenhuis ligt een snelweg. Om het comfort in alle kamers optimaal te houden, moesten ze dus aangepaste akoestische isolatie voorzien. Om dat te verzekeren voerde Schüco met Groven+ enkele testen uit in het Duitse testcentrum van Schüco. Na de plaatsing van de ramen voerden ze ook op de site nog enkele testen uit om de goede akoestiek te verzekeren.