Doorzoek volledige site
27 mei 2021

AVDK aRCHITECTEN ontwerpt Technicum-gebouw voor secundair onderwijs in Kortrijk

Illustratie | AVDK aRCHITECten
Illustratie | AVDK aRCHITECten
Illustratie | AVDK aRCHITECten
Illustratie | AVDK aRCHITECten
Illustratie | AVDK aRCHITECten
Illustratie | AVDK aRCHITECten
Illustratie | AVDK aRCHITECten
Illustratie | AVDK aRCHITECten
Illustratie | AVDK aRCHITECten

De Provincie West-Vlaanderen heeft zopas de plannen voor ‘Technicum’ voorgesteld, een nieuw gebouw dat op de campus ‘Techniek & Design’ van het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) in Kortrijk zal gerealiseerd worden. Met ‘Technicum’ wil de Provincie het PTI klaarstomen voor de toekomst. Het nieuwe gebouw - een ontwerp van AVDK aRCHITECTEN - zal 5.500 m² aan praktijkruimtes omvatten en moet plaats bieden aan 600 leerlingen uit het technisch en beroepssecundair onderwijs die een opleiding volgen in domeinen die gelinkt zijn aan de maakindustrie zoals mechanica, elektriciteit en textiel. boydens engineering neemt de uitwerking van de technieken op zich.

Er is een totaalbudget van 6,5 miljoen euro. De opening is voorzien voor de start van het schooljaar 2023-2024. Momenteel volgen 466 leerlingen een opleiding op de campus ‘Techniek & Design’.


Moderne onderwijsinfrastructuur

‘Technicum’ moet een innovatief onderwijs- en opleidingsgebouw worden. De Provincie gaat dan ook voor een industrieel concept met een moderne, functionele invulling met de nieuwste technieken en digitale technologieën waar flexibel, wendbaar, duurzaam en digitaal centraal staan. Zo kunnen de leerlingen via kwalitatief onderwijs in een boeiende en stimulerende leeromgeving de nodige kennis, praktijk en ervaring opdoen voor de arbeidsmarkt of om verder te studeren in de hoger onderwijs.


Klaarstomen voor de toekomst

Met de komst van het nieuwe gebouw wil de Provincie inspelen op een snel evoluerende markt en de sterke positie van West-Vlaanderen op vlak van machinebouw en mechatronica behouden en versterken. Via de nieuwe infrastructuur kan ze een antwoord bieden aan het groeiend tekort aan technische geschoolden en wetenschappelijk opgeleide werkkrachten. Daarnaast wordt de nieuwe locatie ook een meerwaarde voor opleidingsinstanties die op vandaag reeds gebruik maken van de praktijkruimtes, bv. instellingen voor hoger onderwijs en centra voor volwassenenonderwijs. Ook bedrijven zullen de infrastructuur, uitrusting en expertise kunnen gebruiken voor hun digitale transformatie en om hun productiemedewerkers op te leiden. De nieuwe infrastructuur moet niet alleen de link met de bedrijven versterken maar ook onderzoek en ontwikkeling aantrekken. 


Ideale locatie

Kortom, op die manier kan het Provinciaal Technisch Instituut als katalysator voor innovatie binnen de industrie dienen. De campus is dan ook ideaal gelegen in het technologische hart van Kortrijk Campus West met vertegenwoordiging van UGent & Howest met labo’s VR/AR, Digital Twins, Slimme productie & machines en operatorondersteuning, het industrial design center, digital arts & entertainment en hangar K. Ook de komst van andere nieuwe gebouwen als Veg-i-tec en FlandersMake versterken deze positie. Ook de vlotte bereikbaarheid via het openbaar vervoer is een troef waardoor leerlingen van andere provincies ook de weg naar de campus vinden.


Het concept van het gebouw

Het nieuwe gebouw zal er speels uitzien en wil innovatie stimuleren voor gebruikers van 12 tot 99 jaar via aanpasbare technieken, connectie tussen de verschillende disciplines enz. ‘Technicum’ zal dan ook een modulair gebouw worden, waar ook duurzaamheid centraal staat: er is aandacht voor de opvang en hergebruik van regenwater, licht- en ruimtegebruik, oriëntatie, isolatie, circulariteit enz. Ook aan de inplanting in de omgeving wordt gedacht: het zal een open campus zijn en aan de kant van de huidige woonwijk wordt extra groen voorzien.

GERELATEERDE DOSSIERS