Doorzoek volledige site
31 mei 2021

VenhoevenCS en B2Ai winnen ontwerpwedstrijd voor Piscine de Blocry

Beeld van de ingang Illustratie | b1 design
Voorstelling interieur van het zwembad Illustratie | b1 design

Het team van Artes Group, VenhoevenCS, B2Ai, Sweco en Setesco heeft het winnende ontwerp gemaakt voor het nieuwe Piscine de Blocry in Ottignies-Louvain-La-Neuve. In de toekomst zal het gebouw zowel voor nationale sportwedstrijden als voor een uitstap met het gezin gebruikt kunnen worden. Door het ingetogen gebouw zo compact mogelijk te ontwerpen, sluit het perfect aan op de omgeving.

De wedstrijd is onderdeel van het ‘Plan Piscine’, een initiatief in Wallonië om alle zwemfaciliteiten te verbeteren. Samen met een nieuwe langzaamverkeersroute vormt het zwembad straks de toegangspoort naar de wijk Hocaille. Het is een zwembad voor iedereen: schoolkinderen, families en sporters. Hiermee zal het ook een belangrijke bijdrage leveren aan de sociale interactie en cohesie in de stad.

Met een groot olympisch zwembad van vijftig op vijfentwintig meter, geschikt voor verschillende nationale sportwedstrijden, zoals afstand zwemmen, synchroon zwemmen, duiksport en waterpolo, is dit straks een van de grootste zwembaden van Wallonië. Toch is het gebouw zo compact mogelijk ontworpen zodat het optimaal kan aansluiten op een Natura 2000 gebied met een rijk en biodivers bos. Het compacte gebouw helpt tegelijkertijd om het energiegebruik zoveel mogelijk te beperken.

 

Eenvoudig en ingetogen

Uit respect voor de bijzondere omgeving is de vormgeving van het gebouw eenvoudig en ingetogen. De gevels zijn voorzien van antracietkleurige metalen panelen met een bijzondere textuur. Het horizontale bouwvolume wordt geaccentueerd door grote horizontale raamstroken die zorgen voor daglicht en een panoramisch uitzicht vanuit het zwembad. Verschillen in kleur en materiaalgebruik in het interieur dragen bij aan de articulatie van verschillende ruimtes in het zwembad en ondersteunen de oriëntatie van bezoekers.

Het dak is gemaakt met een houtconstructie. Hiermee wordt de CO2-uitstoot van de bouw sterk beperkt en wordt CO2 voor lange tijd opgeslagen. Daarnaast is het dak volledig voorzien van zonnecellen. De toegepaste combinatie van installaties zorgt voor een grote besparing van energie op vlak van warmte en elektriciteit.