Doorzoek volledige site
02 juni 2021 | MICHEL CHARLIER

De Praatstoel: Charly Wittock (AWAA)

Illustratie | Marta Salas Porras
Cameleon Illustratie | Serge Brison
Cameleon Illustratie | Serge Brison
Cameleon Illustratie | Serge Brison
Cameleon Illustratie | Serge Brison
Duvel Moortgat Illustratie | Serge Brison
Duvel Moortgat Illustratie | Serge Brison
Duvel Moortgat Illustratie | Serge Brison
Duvel Moortgat Illustratie | Serge Brison
Duvel Moortgat Illustratie | Serge Brison

Het bureau AWAA for cwarchitects sprl is met de wondermooie wijnmakerij van Bousval genomineerd voor de Belgian Building Awards 2021 (in de categorie Utility Building). We vroegen Charly Wittock, oprichter van AWAA, om ons een beetje meer over zichzelf en zijn grenzeloze architectuurpassie te vertellen.

 

Op welk eigen gerealiseerd project bent u het meest fier en waarom?

Het Kameleon-project en de realisaties op de site van brouwerij Duvel Moortgat. 

In het Kameleon-project kregen we de opdracht om een ecologisch en energetisch voorbeeldgebouw te realiseren. Het ontwerpen van het eerste commerciële complex van meer dan 17.000 m² zonder airconditioning was een van de vele uitdagingen die we voorgeschoteld kregen. Om deze klus tot een goed einde te kunnen brengen, volgden we opleidingen, omringden we ons met de beste experts en stelden we onszelf – wij als architect en onze klant als gebruiker – voortdurend in vraag. Ook alle ‘commerciële basisregels’ werden in vraag gesteld.

We werken al meer dan twintig jaar voor brouwerij Duvel Moortgat. Het is opwindend om hun omvangrijke productiecentrum in Puurs mee vorm te mogen geven. We zijn begonnen met de hoofdzetel en hebben vervolgens een nieuwe brouwzaal en technische gebouwen voor de gistkuipen ontworpen, de oude brouwzaal omgevormd tot kantoren, een nieuw gebouw met laboratoria en een experimentele productie-eenheid voor de ontwikkeling van nieuwe bieren gerealiseerd enzovoort. Het overleg met Michel en Philippe Moortgat was altijd een uitdaging op zich. We hebben geleerd om onszelf telkens weer in vraag te stellen en nieuwe paden te bewandelen, terwijl we uiteraard ook moesten waken over de architecturale continuïteit. Geen evidentie op zo’n grote, eclectische site.

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

We zijn een project aan het uitwerken voor de uitbreiding van de foyer van het theater in het kasteel van Chimay, een gebouw met een rijke geschiedenis. We willen hier letterlijk en figuurlijk ons steentje toe bijdragen door een type natuursteen toe te voegen dat in de verre toekomst – hopelijk – symbool zal staan voor ons ‘tijdperk’.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Galerie Hufkens door Paul Robbrecht.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

SANAA, Terunobu Fujimori, Sou Fujimoto, Junya Ishigami en Lina Bo Bardi.

 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Het Rolex Learning Center in Lausanne, het Roof House in Shiga (Japan), L’Arbre Blanc in Montpellier en het Vijversbrug Visitor Center in Tietjerk (Nederland).

 

Welke jonge Belgische architect maakt momenteel veel indruk op u?

BAU CLUB.

 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Het overleg met bouwheren en de daaruit voortvloeiende realisatie van een gemeenschappelijk project dat ieders welzijn bevordert. Ik zou alle kinderen ter wereld aanraden om hun eigen weg te volgen, hun passie te beleven, naar hun hart te luisteren … Het ideale beroep bestaat niet. Het maakt een wezenlijk deel uit van je bestaan en het leven is te kort om het niet ten volle te beleven.

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Die met Sergio Lerda-Olberg vanwege zijn wiskundeopleiding op basis van kleur en recyclage, die met Martin Shubik (hoogleraar Mathematical Institutional Economics aan de Yale-universiteit) vanwege zijn inzicht in het innovatieproces en zijn voorliefde voor lekker eten en die met Oscar Niemeyer vanwege zijn passie voor vrouwelijke sensualiteit.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u zelf ooit was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Het leven is bezaaid met obstakels. Je ontwikkelt jezelf enkel door ze te overwinnen. Na ieder hoogtepunt volgt een dieptepunt. Het is erg spannend om voortdurend op die dunne koord te dansen, het is de motor van mijn ambitie … Een droom kan nooit werkelijkheid worden, want dan is het geen droom meer.  

 

Faits divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Kok.

Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? University of Hawaii – Berkeley University – California College of Arts & Crafts – Yale University.

Bij wie hebt u stage gelopen? WILLIAM STOUT ARCHITECT.

Wat was de titel van uw eindwerk? ‘Architects can build a network but can the network build?’: in 1996 deden netwerktechnologieën hun intrede in ons leven via de financiële sector, de luchtvaartindustrie, het Amerikaanse leger enzovoort. Mijn thesis had tot doel te begrijpen hoe architectuur de ontwikkeling van deze technologieën beïnvloedt en hoe zij omgekeerd de manier van bouwen beïnvloeden …

Favoriet architectuurboek: What Will Be Has Always Been – The Words of Louis I. Kahn

Favoriet ander boek: De opwindvogelkronieken van Haruki Murakami.

Favoriete film: In My Room van Mati Diop.

Favoriet tv-programma: Ik kijk geen televisie.

Favoriete muziek: Danza Dell’Aqua van Tony Esposito.

Hoe brengt u uw vrije tijd het liefst door? Ik kook graag.

Favoriete Belgische stad: Antwerpen voor zijn restaurants, zijn museums, zijn architectuur, zijn winkels …

Favoriete Europese stad: Rome. Naast ongelooflijke historische monumenten tref je er een gekke stad aan. Hun fobie voor de instandhouding van het verleden transformeert de Romeinen in progressievelingen, rebellen, hervormers.

In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Ik ben geboren in Rome, opgegroeid in Brussel en opgeleid in de Verenigde Staten. Ik zou het allemaal opnieuw doen!

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Ik verplaats me per fiets.

Favoriete architectuursite? De Instagrampagina van Studio magGA.

Favoriete andere website? www.mubi.com. Je vindt er een verzameling buitengewone films, een dagelijkse bron van inspiratie.