Doorzoek volledige site
31 mei 2021

CRU! Architects, Mouton en Detavernier tonen kracht aan van bamboe als bouwmateriaal op Biënnale van Venetië

Illustratie | Sven Mouton

Naast het Belgisch paviljoen tekenen er nog Belgische architecten present op de 17e Biennale Architettura in Venetië. CRU! Architects stelt op de Biënnale in Palazzo Mora een constructie voor die samen met studiebureau Mouton en uitvoerder Detavernier werd ontworpen en uitgevoerd. De constructie reflecteert over het 'nieuwe bouwen' door de kracht aan te tonen van bamboe, een nieuw oud bouwmateriaal, dat door zijn eigenschappen even goed of beter is dan bijna alle andere bouwmaterialen voor constructieve doeleinden, ook in onze regionen.

Door een krachtenspel dat ingenieur, architect en uitvoerder samen ontwierpen te visualiseren, wordt hiermee ook de toekomst van samenwerking verbeeldt, die eveneens het (verre) verleden was, onder andere in kathedralen - waar gewichten met katrollen omhoog werden gebracht. Het krachtenspel wordt aangetoond door een gewicht te verzesvoudigen (door middel van het gebruik van deze katrollen) en aldus een hogere kracht op de bamboe-geometrie te laten uitoefenen, daarmee de sterkte van het materiaal aantonend.

De toeschouwer kan eveneens op de plaat gaan staan waar er reeds gewichten op staan, en aldus de druk of tensie op het systeem verhogen, waarbij de gekozen oplossing (bamboe in triangulatie - met modulaire geprefabriceerde knooppunten) kan zorgen voor het opvangen van die krachten. Doordat de constructie in zijn volledigheid geprefabriceerd was en er een circulaire screw-unscrew techniek gebruikt werd kon de constructie ter paatse met 2 man op amper 2 uur en 45 minuten opgezet worden. 

Als titel van het werk werd 'collapse-mind your step (and make your weight count)' genomen. "De invloed van de huidige crisissen op de manier waarop we leven vormt een spanningsveld dat kan leiden tot balans of ineenstorting van het systeem, afhankelijk van de reactiekracht die individuen uitoefenen op het systeem. Of hoe fysica en de natuur kunnen helpen bij het tegengaan van deze "collapse", aldus Sven Mouton.


Blauwe economie

Naast de hoofdconstructie wordt er tevens ander werk van CRU! getoond in de ruimte ernaast, vooral met nadruk op het gebruik van 'blauwe economie' en proportionaliteit in de meeste van de recente werken van CRU!  Later zal er een maquette toegevoegd worden van een project in samenwerking met de Blue Economy-beweging en de Taiwanese overheid, waarbij een modulaire bamboe-oplossing kan opgezet worden tot een post-disaster-commandocenter, een woning die kan verplaatst worden of andere toepassingen. Deze maquette kon de Biënnale niet bereiken vanuit Taiwan door de welbekende crisis, exemplarisch voor de filosofie achter de getoonde constructie.